Acasă Nova TV

Viitorul memoriei. Înţelegând trecutul pentru un viitor mai bun | Proiect la Mediaş

400
Viitorul memoriei

Municipiul Mediaş va găzdui în perioada 13-16 mai, proiectul „Viitorul memoriei. Înţelegând trecutul pentru un viitor mai bun”.

Acesta îşi propune reactivarea memoriei Holocaustului în România, Cehia și Slovacia prin artă și media şi va cuprinde o serie de evenimente organizate la Sighetu Marmației, Mediaș, Bratislava, Praga, Brno şi București.

În municipiul de pe Târnava Mare vor avea loc mai multe ateliere educaţionale la Liceul Teoretic Stephan Ludwig Roth, Şcoala Naţională de Gaz şi Liceul Teoretic Axente Sever, iar la Sinagoga din oraş va avea loc avanpremiera naţională a filmului documentar „Gesturi de rezistență”, realizat de Olga Ştefan. Premiera mondială a filmului documentar va avea loc pe data de 24 mai 2019 la Bratislava, în cadrul Freedom Festival.

In 2018 s-au împlinit 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, ce a avut ca urmare desăvârșirea procesului de formare a statelor naționale. Pentru a celebra primul veac de Europa modernă, Uniunea Europeană a sprijinit, prin programul ”Europa pentru cetățeni” – Componenta 1 Memorie istorică europeană – 2018, o serie de proiecte despre rezistența împotriva regimurilor totalitare.

Aceste proiecte încurajează toleranța, înțelegerea reciprocă, dialogul intercultural și reconcilierea, cu scopul de a cunoaște trecutul și de a construi viitorul, în special în vederea sensibilizării generației mai tinere. Singurul proiect românesc selectat a fost depus de Asociația UMA ED ROMÂNIA din București și este intitulat „The Future of Memory. Educating about yesterday for a better tomorrow”.

Articolul precedentContinuă înscrierile pentru ediţia 2019 a Crosului Binder
Articolul următorDe ce a ales Răzvan Pleșca să continue la Gaz Metan |Apel pentru suporteri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.