Acasă Transilvania Online

Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918

320
Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918

Cosmin Budeancă lansează miercuri, 22 mai, ora 18, la libraria Erasmus din Sibiu, Imaginea Etnicilor Germani La Românii Din Transilvania După 1918.

Cele 3 volume însumează 89 de interviuri (29 în jud. Sibiu, 37 în jud. Hunedoara și 23 în jud. Alba). Acestea au fost realizate în perioada 2002-2010 de editor și de o serie de colegi și studenți din cadrul Institutului de Istorie Orală din Cluj.

Prin intermediul acestor mărturii, obținute cu instrumentarul specific istoriei orale, se obține o amplă imagine a relației dintre românii și germani din județele menționate pentru perioada cuprinsă între 1918 și anii 2000.

Sunt prezentate, printre altele, ocupațiile germanilor în perioada interbelică, prezența lor în viața politică a României, impactul național-socialismului, deportarea în Uniunea Sovietică, problemele din anii comunismului, emigrarea înainte și după 1989, obiceiurile, sărbătorile, costumația, trăsăturile de caracter etc.

Cele 89 de interviuri compun o imagine complexă a comunităților germane din această parte a Transilvaniei și recuperează, totodată, „un mic fragment dintr-o istorie care moare”.

Cosmin-Budeanca

Cosmin Budeancă, născut la Orăștie în 1975, este licențiat al Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1997), absolvent al studiilor aprofundate de istorie orală în cadrul aceleiași facultăți (1998). Este doctor în istorie la Universitatea „Babeş-Bolyai” (2008).

În prezent este expert la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

La evenimentul găzduit de librăria Erasmus vor lua cuvântul:

  • Hannelore Baier (Forumul Democrat al Germanilor din România)
  • Cercet. dr. Vasile Ciobanu (Istitutul de Cercetăti Socio-Umane)
  • Prof. univ. dr. Sorin Radu (Facultatea de Științe Socio-Umane, Universitatea „Lucian Blaga”)
  • Cercet. dr. Cosmin Budeancă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here