Acasă STIL DE VIATA

O formă mai aparte de turism câștigă teren printre iubitorii de destinații pitorești

362
turism

Turismul este poate cel mai dinamic domeniu al secolului. Dezvoltarea tehnologiei în transporturi și implicit ieftinirea costurilor de deplasare au permis acestei industrii să ia un avânt fără precedent. De aceea, ofertele din turism sunt mai generoase ca niciodată și știm cu toții asta din mulțimea de afișe care împodobesc vitrinele agențiilor de turism din oraș.

Însă turismul poate îmbrăca și alte forme. Acestea sa află adunate sub numele generic de „turism neconvențional” sau „turism de nișă” și oferă o paletă mult mai mare de motive pentru a călători decât clasica dorință de a sta la soare cu un cocktail exotic in față.

Printre formele de turism neconvențional se numără turismul medical, cel de aventură, ba chiar turismul „de reproducere” – cel în care se caută tratamente de fertilitate indisponibile în țara de reședință. Turismul medical este centrat, dincolo de căutarea unor tratamente clinice speciale și performante, pe vizitarea unor saloane de chirurgie estetică de top sau a cabinetelor stomatologice. Motivul principal pentru acest tip de turism este prețul redus al tratamentelor în unele țări – România fiind o destinație predilectă pentru această nișă de turiști.

Și pentru a realiza cât de vast a început să fie turismul de nișă, aflați că există și „turism pentru divorț” – adică o ultimă călătorie împreună a cuplurilor care vor să se despartă, în țări unde formalitățile de divorț sunt mai simple și mai ieftine. De pildă, italienii vin adesea din acest motiv în România.

Între aceste tipuri de turism de nișă mai intră o categorie extrem de specializată însă foarte interesantă: turismul pentru poker. Chiar dacă este foarte puțin cunoscut, acesta se practică de peste zece ani la scară largă și oferă unele din cele mai interesante destinații din lume.

Trendul a apărut odată cu fondarea marilor circuite internaționale de poker live, la începutul anilor 2000 și continuă de atunci cu festivaluri itinerante precum World Series of Poker Circuit, World Poker Tour, PokerStars Championship sau PokerStars Festival. Cea mai mare diversitate de locații pitorești o oferă circuitele PokerStars, cu destinații pe cinci continente. Pagina lor de evenimente live în toată lumea este atât de bogată în oferte încât seamănă cu lista de destinații a unei agenții de turism în toată regula.

Care sunt avantajele acestui tip de turism? Pentru cei care deja sunt pasionați de poker, e limpede: îmbinarea unei vacanțe (sau minivacanțe) cu jocul favorit este opțiunea perfectă. Jucătorii pot calători insoțiți și își pot alterna sesiunile de joc cu excursii, relaxare, plajă, clubbing și tot ce înseamnă un sejur reușit.

Însă chiar și cei care nu joacă poker profesionist pot încerca aceasta nișă, cel puțin dintr-un motiv: prețul pentru o asemenea excursie poate fi mult mai mic decât cel al unui bilet standard, grație sistemului de calificări online pe care camerele de poker le organizează în mod constant și care permite oricui să obțină tichete de mii de euro investind în aceste turnee de tip „satelit” pe internet sume derizorii în raport cu prețul întreg. Un asemenea tichet conține de obicei taxa de intrare în turneul principal și sumele pentru drum, cazare și bani de buzunar.

Iată de pildă, în această perioadă pe PokerStars rulează permanent turnee de calificare pentru PokerStars Championship Praga (ce va avea loc la jumatătea lui decembrie) și PokerStars Caribbean Adventure (cu desfășurarea în ianuarie 2018) – două festivaluri în două locații turistice de top. Pentru ambele rulează calificări online cu sume derizorii, plecând chiar și de la un dolar, cu toate că prețul întreg al unui asemenea tichet e de ordinul miilor de euro. Dacă adăugăm că pokerul este un joc în care o mulțime de începători au reușit adesea să câștige premii de sute de mii sau chiar milioane de dolari la asemenea festivaluri, devine clar care este cheia popularității acestui tip de „turism neconvențional”: mulți se pot întoarce bogați dintr-o astfel de excursie.

Foto: PokerNews.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here