Acasă Revista Presei

Decizia Mitropoliei Ardealului în cazul Cristian Pomohaci

1803
Cristian Pomohaci

Fostul preot Cristian Pomohaci rămâne caterisit și nu mai poate sluji în biserică, a decis Consistoriul Mitropolitan de la Sibiu.

Hotărârea a fost validată de Sinodul Mitropolitan condus de Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, potrivit unui comunicat de presă.

Cazul fostului preot Cristian Dorin Pomohaci s-a încheiat astazi, 6 octombrie 2017, prin Decizia Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului. (…) Pe baza abaterilor canonice reținute și a mărturiilor aduse în apărare, Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului (…) a hotărât: Aplică fostului preot Cristian Dorin Pomohaci sancțiunea: ‘Depunerea (destituirea) din slujirea clericală’ (pierderea dreptului de a săvârși lucrări sfinte, de a purta ținuta clericală și de a se împărtăși în altar; cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfășura activități social-filantropice, culturale, educaționale sau de a fi cântăreț, dupa caz; activitatea și conduita sa vor fi evaluate anual de Chiriarh), art. 4 (q) din Regulament”, se arată în comunicat.

Hotarârea Consistoriului Mitropolitan este definitivă și irevocabilă (fără drept de recurs).

Consistoriul Mitropolitan a constatat că sarcina preoției, cu toate exigențele ei morale, dogmatice și canonice, este prea greu de purtat pentru Cristian Dorin Pomohaci. De aceea, pentru a-i acorda totala libertate de manifestare în afara ierarhiei bisericești de drept divin și a-și putea soluționa problemele juridice din instanțele civile, fără implicarea Bisericii, Consistoriul Mitropolitan l-a degrevat de marea responsabilitate a preoției, trecându-l în rândul teologilor laici„, se mai arată în comunicatul de presă.

Parchetul General a preluat, pe 19 iulie, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș dosarul în care preotul Cristian Pomohaci, din parohia Moșuni, județul Mureș, este cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale.

Preotul a fost înregistrat în timp ce îi cerea favoruri sexuale unui minor, iar înregistrarea a apărut în presă.

Citeşte mai mult pe Digi 24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here