Acasă Revista Presei

Banii înapoi | Statul va restitui taxele de înmatriculare

1834
taxele de înmatriculare 720x464

Statul va restitui, de la 1 ianuarie 2018, taxele de înmatriculare. Executivul a adoptat o ordonanță de urgență în acest sens, în ședința de vineri.

Vor fi date înapoi taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Ordonanța vine la mai bine de un an de la decizia prin care Curtea de Justiție a Uniunii Europene a obligat statul român la restituirea taxelor încasate pentru înmatricularea mașinilor.

Beneficiarii acestei ordonanțe sunt contribuabilii care au achitat:

  • taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, conform Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare
  • taxa pe poluare pentru autovehicule, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008, aprobată cu modificări prin Legea nr. 140/2011, cu modificările şi completările ulterioare,
  • taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea nr. 9/2012,
  • timbrul de mediu pentru autovehicule, prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 37/2014, cu modificările şi completările ulterioare.

Este vorba despre cei care nu au beneficiat de restituire pâna la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă.

Pentru a recupera taxele de înmatriculare

Se va solicita în scris, organul central fiscal competent, până la 31 august 2018. Sub sancțiunea decăderii, se va cere restituirea sumelor achitate și a dobânzilor aferente acestora, datorate pentru perioada cuprinsă între data perceperii şi data restituirii. Nivelul dobânzii va fi de 0,02% pentru fiecare zi. Nu este clar însă dacă va exista și vreun plafon maxim pentru dobândă.

Modelul cererii va fi aprobat, prin ordin comun, de Ministerul Mediului şi Ministerul Finanţelor Publice, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, iar normele metodologice de aplicare, în termen de 60 de zile.

Restituirea sumelor se realizează, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent, astfel:

– pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 – 31 decembrie 2018;

– pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019.

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here