Acasă STIL DE VIATA

De ce trebuie spălate hainele noi înainte de a le purta

446

De ce se recomandă clătirea pantalonilor, maiourilor și șosetelor înainte de a le purta? E oare cu adevărat necesar? Iată ce spun dermatologii.

E greu să reziști tentației de a nu te afișa imediat în public cu un tricou, pulover sau pantalon de care ești foarte mândru că l-ai achiziționat când te-ai răsfățat ultima oară la cumpărături. Cu toate acestea, a îmbrăca o bluză care a zăcut cine știe cât pe rafturile magazinelor nu este cea mai bună idee.

Este în primul rând o chestiune de igienă, explică Anne Dompmartin, medic dermatolog la Centrul pentru Sănătate Umană de la Caen, Franța.

Unele articole vestimentare s-ar putea să fi stat pe unde nu gândiți, mai ales dacă este vorba de reduceri sau chilipiruri. Pe de altă parte, pe hainele noi au pus mâna foarte mulți oameni. De la cei care le confecționează și împachetează până la cei care le probează. Dacă unul dintre ei este purtătorul unor germeni…

În plus, multe obiecte vestimentare sunt tratate cu produse chimice sau cu amidon de orez, substanțe folosite ca apret, pentru a face ca hainele să nu se șifoneze, să rămână drepte. Aceste substanțe folosite ca apret sunt mai mult sau mai puțin tolerate de o piele sensibilă sau de persoanele care au un sistem imunitar deficient, ceea ce poate avea un efect iritant, în funcție de concentrația produsului și de caracteristicile pielii, subliniază dermatologul.

Hainele mai pot reține, în urma procesului de fabricare, reziduuri alcaline, urme de clor și ftalați, substanțe folosite pentru marcarea etichetelor, inscripțiilor, desenelor. În principiu, ele sunt periculoase numai în caz de ingestie, dar copiii, de pildă, pot băga hainele în gură.

Însă spălatul hainelor este mijlocul cel mai sigur de a evita orice problemă.

Citeste mai mult pe Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here