Acasă Revista Presei

Biroul Directorului general Transgaz a fost sigilat | Inspecție a Comisiei Europene

2940

Inspectori ai Directiei General Competitie, o structura a Comisiei Europene, fac in aceste zile o investigatie in Romania la trei mari companii din domeniul gazelor naturale – Romgaz, Transgaz si Petrom, au declarat pentru HotNews.ro surse din domeniul energetic.

Verificarile ar avea legatura cu o posibila actiune de impiedicare a exportului de gaze naturale.

UPDATE 1. Romgaz confirma actiunea de control. „Confirmam actiunea de control. Aceasta se afla in curs de desfasurare, prin urmare nu putem face comentarii cu privire la motiv”, a precizat Romgaz pentru HotNews.ro.

UPDATE 2: Comisia Europeana a confirmat intr-un comunicat „inspectii neanuntate” in sectorul gazelor naturale la cateva companii din Romania, active in sectorul furnizarii si transportului de gaze.

Verificarile au inceput ieri la Transgaz si au continuat astazi la celelalte companii vizate. Potrivit surselor citate, inspectorii DG Competition ar fi preluat accesul la computerele unor angajati din companiile mentionate. Potrivit surselor citate, ar fi o actiune fara precedent in Romania din partea DG Competition.

Comunicatul Comisiei Europene: (sursa)

Comisia Europeana a confirmat intr-un comunicat „inspectii neanuntate” in sectorul gazelor naturale la cateva companii din Romania, active in sectorul furnizarii si transportului de gaze.

„Comisia este ingrijorata ca firmele implicate ar fi incalcat legislatia europeana antitrust care interzice cartelizarea si practicile care restrictioneaza afacerile, precum si abuzul de pozite dominanta (Articolele 101 si 102 din Tratatul de functionare a UE)”, se arata in comunicatul oficial.

„Comisia investigheaza potentiale practici anti-competitive in furnizarea si transportul gazelor naturale in Romania, in particular legate de un presupus comportament anti-competitiv care ar impiedica exportul de gaze naturale din Romania in alte state membre UE”.

Oficialii Comisiei Europene au fost insotiti de colegii lor de la autoritatea nationala pentru concurenta (Consiliul Concurentei – n.red.).

Inspectiile inopinate reprezinta un pas preliminar. Faptul ca oficialii Comisiei fac astfel de inspectii nu inseamna ca firmele sunt vinovate de comportament anti-concurential.

Nu exista un termen legal pentru incheierea anchetelor despre un comportament anti-concurential. Durata depinde de mai multi factori, inclusiv complexitatea cazului, cooperarea companiilor si exercitarea dreptului la aparare”.

VEZI ARTICOLUL COMPLET AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.