Acasă Revista Presei

Adevărata lege a salarizării | Fiul şefului Agenţiei de Resurse Minerale a ajuns consilier al directorului Transgaz

885

Tudor Alexandru Duţu, 35 de ani, este consilier local la primăria din Braşov din partea PSD, una dintre preocupările sale recente, potrivit contului personal de Facebook, fiind „bumpere-le şi circulaţia din oraş“.

Însă, Tudor Alexandru Duţu mai este şi consilier al directorului general al Transgaz, una dintre cele mai profitabile companii de stat. Pornind de la declaraţia de avere pe anul trecut, Tudor Alexandru Duţu, fiul pesedistului Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), are toate şansele să se numere printre cei mai avuţi consilieri care gravitează în jurul directorilor aleşi cu respectarea principiilor de guvernanţă corporativă.

Potrivit datelor din declaraţia de avere completată de Tudor Alexan­dru Duţu, anul trecut consilierul directorului general al Transgaz Petru Văduva a încasat de la compania-monopol de transport al gazelor naturale venituri de 102.631 de lei, ceea ce ar echivala cu un venit mediu lunar de circa 2.000 de euro.

În comparaţie cu re­mu­neraţia şefului său, veni­turile lui Tudor Alexandru Duţu par infime, dar faţă de salariul mediu veniturile consi­lie­rului Transgaz pot fi considerate o „mică avere“.
Pornind de la datele publice, anul trecut ve­nitul mediu net obţinut de Petru Văduva poate fi evaluat la circa 32.000 de euro lunar, sumă care include atât remuneraţia fixă a şefului Transgaz, dar mai ales bonusul obţinut în funcţie de performanţa companiei.

Transgaz lucrează la marje nete şi operaţionale de invidiat, reuşind anul trecut să-şi păstreze rezultatele chiar şi într-un mediu caracterizat de scăderea cererii de gaze naturale. Astfel, la venituri de 1,69 mld. lei, profitul net al Transgaz s-a ridicat la 487,7 milioane de lei, iar compania a lucrat la o uluitoare marjă a profitului operaţional (EBITDA – n. red.) de aproape 46%.

Tudor Alexandru Duţu este fiul lui Gheorghe Duţu, consilier judeţean în Braşov, care în 2012 a fost numit de fostul premier Victor Ponta în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, o instituţie cu rol-cheie în sectorul petrolului, gazelor naturale şi al resurselor minerale.

Citeste mai mult pe Ziarul Financiar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.