Acasă Revista Presei

DIN 16 MARTIE | Prima zi în care nu se va mai fuma în spaţiul public

814

Legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise va intra în vigoare din 16 martie, potrivit actului normativ publicat luni în Monitorul Oficial.

Cei care vor încălca această lege din 16 martie, riscă amenzi de până la 500 de lei. Amenzi şi mai usturătoare vor primi reprezentanţii cluburilor, barurilor sau restaurantelor care vor permite fumatul în incinte.

Patronii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar între 5.000 şi 15.000 de lei, dar riscul cel mai mare este că autorităţile pot merge până la suspendarea activităţii sau chiar închiderea unităţilor care nu au respectat legea.

Sancţiunile vor fi aplicate din martie, după ce legea care interzice complet fumatul în toate spaţiile publice închise, dar şi la locurile de joacă pentru copii, fie că sunt în aer liber sau în spaţii închise a fost declarată miercuri constituţională. Excepţie fac camerele special amenajate din aeroporturi şi penitenciarele.

România se va alinia astfel celorlalte state europene, în care fumatul în spaţiile interzise a fost deja interzis.

De altfel, în ciuda faptului că legea i-a împărţit pe români în două tabere, un studiu recent, făcut de IRES, arată că deşi în România un sfert dintre adulţi se declară fumători, doar unul din zece români nu este de acord cu actul normativ. Mai mult, patru din zece români au încercat să renunţe la fumat în ultimul an.

Respondenţii la studiu, care a fost derulat în perioada 21 – 25 ianuarie 2016, sunt de părere că noua lege va influenţa comportamentul referitor la ieşirile în oraş. Mai precis, 30% din cei chestionaţi spun că vor ieşi mai puţin, în timp ce 15% dintre cei intervievaţi afirmă că vor ieşi mai des în cluburi şi în restaurante. Foto: wallpapercave.com

Citeste mai mult pe Adevărul

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.