
Un specialist în imobiliare a explicat, pentru Adevărul, la ce trebuie să fie atenţi chiriaşii pe de o parte şi proprietarii, pe de altă parte, atunci când semnează un contract pentru închirierea unui imobil.
În calitate de chiriaş, primul lucru de care trebuie să vă asiguraţi atunci când faceţi un contract de închiriere este că persoana care vă închiriază spaţiul este şi proprietarul imobilului respectiv sau cineva legal împuternicit. „De obicei nu cerem procură sau act de spaţiu şi poate să fie un prieten care are cheia şi care nu are niciun drept să închirieze, iar ulterior putem avea probleme”, explică specialistul. Dacă apartamentul este bun comun, este bine să fie trecuţi ambii soţi în contractul de închiriere pentru ca, în cazul unui eventual divorţ al acestora, chiriaşul să fie protejat.
Trebuie să fiţi foarte atenţi la penalizările pentru neplata chiriei la termen. „De obicei acestea sunt pe zi, nu pe lună, şi nimeni nu e atent la asta, pornesc de la 0,1 la sută şi pot ajunge până la 3 la sută pe zi, suma poate să fie una considerabilă. De asemenea, chiriaşul trebuie să fie foarte atent la condiţiile privind garanţia pe care o plăteşte la început, cum se restituie, să fie sigur că îşi poate recupera banii”, adaugă specialistul.
Tot legat de garanţie, e foarte important să respectaţi condiţiile din contract în ceea ce priveşte preavizul: dacă nu anunţaţi proprietarul în scris, în termenul prevăzut în contract, că veţi părăsi imobilul, e foarte posibil să nu vă mai recuperaţi garanţia.
Dacă închiriaţi un spaţiu comercial, cereţi neapărat un extras de carte funciară din care să reiese schimbarea de destinaţie a imobilului respectiv, altfel vă puteţi trezi în situaţia în care aţi închiriat în teorie un spaţiu comercial, iar imobilul respectiv este, de fapt, doar un apartament. Schimbarea de destinaţie durează, implică obţinerea multor avize şi costurile nu sunt deloc de neglijat.
Atunci când fac un contract de închiriere, proprietarii trebuie să ţină cont de faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, chiriaşul nu poate fi evacuat decât prin instanţă, chiar dacă nu-şi plăteşte chiria sau utilităţile, iar procesele durează, de regulă, aproximativ un an de zile. „E de preferat ca evacuarea în caz de neplată a chirieri sau a utilităţilor să fie prevăzută în contract, în instanţă se soluţionează mai repede dacă e prevăzută ca şi clauză evacuarea în caz de neplată”, explică specialistul.
Indicat este ca proprietarul să nu treacă utilităţile pe numele chiriaşului pentru că astfel are un control mai bun, poate verifica mai uşor dacă au fost sau nu achitate. Ideal ar fi să se menţioneze în contract ca, la momentul achitării chiriei, să se facă şi dovada plăţii utilităţilor.
Citeste mai mult pe Adevărul Sibiu