Acasă Revista Presei

3 miliarde de lei pentru autostrăzi şi căi ferate în Transilvania | În Moldova zero lei

321

Bugetul pentru 2016 al Mi­nisterului Transporturilor, aprobat vineri de comisiile parlamentare, finanţează în continuare construcţia de autostrăzi şi căi ferate în Transilvania şi Banat, în condiţiile în care în Moldova nu există nicio autostradă care să facă legătura cu celelalte regiuni, scrie Ziarul Financiar.

Astfel, pentru autostrada Lugoj-Deva, sunt prevăzute 348 de milioane de lei, pentru Sebeş-Turda – 247 de milioane de lei, pentru Câmpia Turzii-Ogra-Târgu Mureş – 230 de milioane de lei, iar în vederea finalizării autostrăzii Transilvania vor fi alocate 449,8 milioane de lei. În total, 1,3 miliarde de lei vor ajunge anul viitor în infrastructura ru­tieră din vestul ţării pentru două autostrăzi paralele spre Vest: una de la Sibiu la Arad şi cealaltă de la Târgu-Mureş la Oradea. Modernizările liniilor de cale ferată vor fi finanţate tot în partea de vest a ţării, unde vor ajunge 1,8 miliarde de lei, pentru tronsoanele Sighişoara-Coşlariu-Simeria, Gurasada-Simeria şi Braşov-Sighişoara.

Buget 2016Pe de altă parte, niciun ban nu este prevăzut de la buget pentru autostrăzi în zona de est a României.

Actualul guvern spune că intenţionează să acţioneze în vederea demarării pro­iectelor încă neîncepute, prin soluţionarea situaţiilor ce presupun exproprieri, studii, contracte, însă prioritară este accelerarea implementării proiectelor agreate în Master Planul General de Transport, din iulie 2015.

Potrivit acestui document, în România, există 362,6 kilometri de autostradă, ceea ce reprezintă 0,5% din totalul reţelei de drumuri, iar perspectivele de dezvoltare sunt ca, până în 2030, reţeaua de autostrăzi să crească la peste 2.000 de km. De notat este că viteza medie de circu­laţie în România este de aproximativ 66 km/h, pentru călătoriile interurbane, în condiţiile în care, la nivel internaţional, această medie se înscrie între 90 şi 100 km/h.

Citeşte mai mult pe Ziarul Financiar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.