Acasă Revista Presei

Băncile devin agenții imobiliare | Darea in plată, legea care a înfuriat băncile, a fost votată

440
furturilor locuinte - dreptul de proprietate

Parlamentul a votat cu o larga majoritate legea care le da clientilor posibilitatea sa restituie bancii bunul ipotecat, cand nu mai pot plati datoria, banca nemaiputandu-se indrepta catre alte bunuri sau venituri ale debitorului.

Cunoscuta ca „Legea darii in plata”, ea a starnit numeroase controverse, bancherii spunand ca este o lege „cu dedicatie” pentru speculatorii imobiliari.

De partea cealalta, initiatorii spun ca este o lege care sa corecteze impartirea riscurilor intre banca si clienti atunci cand se acorda un imprumut, perceptia fiind ca institutiile de credit transfera toate riscurile asupra clientilor.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a opus de la bun inceput proiectului, fara folos insa:
Mugur Isarescu„Referitor la ultimele initiative legislative, intreb si eu public: cine va mai acorda credite imobiliare daca se preconizeaza prin lege ca rambursarea se va face in cladiri?! Aceasta initiativa omoara din start creditarea viitoare. In consecinta, solutiile de tipul „credit dupa nevoi, rambursari dupa disponibilitati” dezechilibreaza balanta intre debitorii actuali si viitori, nu are rost sa-i impovaram pe viitorii debitori cu greseala din trecut si prezent. Este subminata viabilitatea activitatii bancare„, a spus Israescu intr-o conferinta de presa.

El a reamintit ca banii acordati de banci sub forma de imprumut sunt banii deponentilor, care isi asteapta banii inapoi impreuna cu o dobanda, nu sub forma de „ferestre, case, acoperisuri”. Guvernatorul a punctat ca bancile nu urmaresc acumularea de proprietati imobiliare depuse garantie, nu sunt dezvoltatori imobiliari, nici agentii imobiliare si nici institutii de binefacere.

Daca legea va fi promulgata de presedintele Iohannis, ea va intra in vigoare in 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.

Citeste mai mult pe HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.