Acasă Nova TV

Istoria salamului de Sibiu | Cum a salvat Nicu Ceauşescu producţia salamului de la Mediaş

1138

Salam de Sibiu  Vestitul salam de Sibiu era considerat, în comunism, unul dintre produsele de lux din România. Producţia mergea în cea mai mare parte la export.

Originea salamului de Sibiu este şi astăzi motiv de dispută între producători. La Sinaia, o firmă care susţine că este urmaşa directă a fabricii de salam Filippo Dozzi, fondată în 1910 în staţiune, a înregistrat eticheta originală (sigla) a salamului de Sibiu, cu denumirea fabricii.

Despre tradiţia salamului de Sibiu se vorbeşte însă şi în oraşul căruia îi poartă numele. În 1922 Josef Theil, care avea o fabrică de salam la Mediaş, îşi mută afacerea la Sibiu, iar salamul produs aici era distribuit sub marca „Veritabilul salam de Sibiu“.

Nicolae Floca, coordonator pe producţia de salam de Sibiu timp de mai bine de 30 de ani în renumita fabrică de conserve şi mezeluri de la Mediaş, spune că adevăratul salam de Sibiu s-ar fi fabricat în oraşul de pe malul Târnavei Mari.

„Salamul de Sibiu nu s-a numit niciodată salam de Sibiu, el s-a numit «salam de iarnă», pentru că el se producea în anotimpul rece, începând din 1 octombrie şi până la 1 aprilie. Salamul produs la Mediaş, care este atestat din 1895, s-a făcut de către fabricanţii saşi.”

Citeste mai mult pe Adevarul Sibiu AICI

Articolul precedentFOTO: Un autoturism a luat foc în municipiul Sibiu
Articolul următorInterviu ALTFEL cu Szász-Fülöp Tamás – Life Trainer

1 COMENTARIU

  1. Povestea cu salamul de Sibiu e deja istorie doarece fabrica care-l producea nu mai functioneaza de ani buni si a ajuns o ruina. E una din multele distrugeri care s-au facut in tara asta de catre hotii si vanzatorii de tara care conduc si au condus tara asta de la lovitura de stat din ’89 incoace. Asa ca fiecare poata sa spuna ce vrea si ca el a inventat salamul de Sibiu ca nu mai stie nimeni adevarul. Tot ce a existat legat de fabrica si produsele din carne facute la Medias s-au sters cu buretele ca si creta de pe tabla. De fapt toata istoria si industria tarii se incearca sa se stearga cu buretele si aproape s-a reusit. O sa ajungem in curand ne numim RROMANIA si limba oficiala va fi tiganeasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.