Acasă Nova TV

Cetatea Mediașului devine șantier | Lucrarea trebuie terminată în mai puțin de nouă luni

77

ZID CETATE  ”Ne vom mobiliza, nu avem ce face” și ”să lucreze, căci bănuiesc că vor să câștige bani” sunt reacțiile celor două părți ale contractului semnat miercuri, la Mediaș, între Primărie și Euras SRL, societate din Satu Mare specializată în reabilitarea monumentelor istorice.

Obiectul contractului îl reprezintă reabilitarea a peste 7.000 de mp de ziduri medievale, a două turnuri și a unui bastion, precum și iluminarea acestor obiective. Iar pentru că proiectul este finanțat din fonduri europene alocate prin POR 2007 – 2013 – fonduri care mai pot fi accesate doar până la finele acestui an – lucrarea care ar fi trebuit să se întindă pe mai bine de un an și jumătate trebuie terminată în mai puțin de nouă luni.
Asta dacă Primăria Mediaș vrea să beneficieze de cele aproximativ 26 de milioane de lei, fonduri nerambursabile alocate de UE.

Directorul SC Euras SRL, Mircea Lețiu, caracterizează lucrarea de la Mediaș drept una de o dificultate medie și acum, înainte de începerea lucrărilor, dă asigurări că lucrările vor fi încheiate până la jumătatea lui decembrie.

banner-banca-transilvania-imm

Lucrarea contractată miercuri are drept scop reabilitarea a 7.736 metri pătrați de ziduri de fortificație și a trei obiective turistice: Bastionul Cuțitarilor, Turnul Pietrarilor și Turnul Rotarilor. Prin proiect se urmărește, însă, și demolarea construcțiilor parazitare care au apărut de-a lungul zidurilor, eliminarea tuturor antenelor amplasate pe aceste obiective, demontarea geamurilor cu tâmplărie PVC și înlocuirea acestora cu unele cu tâmplărie de lemn, dar și reconfigurarea spațiilor de circulație, inclusiv prin crearea unor piste de biciclete și spații verzi.

În plus, zidurile și turnurile vor beneficia de un nou sistem de iluminare.

”Scenariul pe care îl propunem se bazează pe crearea ambianței de conexiune si interacțiune și de formare a sentimentului de apropiere umană. Acest lucru se va face prin «îmbrăcarea» turnurilor, cu o lumină albă, rece. Aceasta va crea o imagine de mister. Zidurile vor fi îmbrăcate în lumină caldă, palidă, ce va genera un sentiment de siguranță și securitate, contrastând cu sentimentul mistic indus de lumina albă”, se arată în memoriul tehnic de sinteză al lucrării.

Citeste mai mult pe Turnul Sfatului AICI

Articolul precedentFOTO: Elevi de la Hermann Oberth în vizită la Centrul pentru preluarea, prelucrarea și valorificarea deșeurilor
Articolul următorINTERVIU ALTFEL cu profesoara Daniela Crişan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.