Acasă Nova TV

Atenţie:Risc mare de avalanşă în Munţii Făgăraş

35
balea lacTuriştii care ajung în această perioadă sunt sfătuiţi să evite deplasările în zona superioară cabanelor, deoarece riscul de avalanşă este mare, de gradul 4 din 5 posibile.
Potrivit meteorologilor, stratul de zăpadă măsoară 170 de centrimetri la Bâlea Lac iar riscul de avalanşă în zonă este unul mare, de gradul 4 din 5 posibile.

„Datorită temperaturilor ridicate înregistrate în zilele anterioare, zăpada s-a topit şi umezit în partea superioară a stratului. La altitudini mai joase, zăpadă este umezită în întreg stratul rămas.
Datorită temperaturilor ridicate şi insolaţiei din cursul zilei, stratul va continua să se umezească, iar la altitudini mai joase să se topească, exceptând zonele adăpostite şi pe văi, unde sunt prezente depozite mari. Pe numeroase pante înclinate stratul este mediu sau puţin stabilizat.
Declanşarea avalanşelor este posibilă chiar şi la slabe supraîncăcări. Pe fondul temperaturilor ridicate din cursul zilei şi a insolaţiei, se vor semnala curgeri sau avalanşe spontane de topire de suprafaţă, care pot antrena şi stratul aflat dedesubt”, avertizează meteorologii.
Salvamontiştii le recomandă turiştilor care ajung în zonă să evite deplasările mai sus de zona cabanelor.
„Recomandăm turiştilor să evite deplasările în zona superioară cabanelor de pe versantul nordic al masivului şi să nu practice sporturi de iarnă în acest sector, şi de asemenea să solicite recomandări salvamontiştilor aflaţi în patrulare la Bţlea Lac şi să le respecte”, spune Adrian David, şeful Serviciului Salvamont Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here