Acasă Nova TV

Fermieri descurajaţi | Telemeaua de Sibiu nu mai este atestată ca produs tradițional

89

Telemeaua de Sibiu  Telemeaua de Sibiu nu mai este atestată ca produs tradițional, începând cu luna decembrie. Ba mai mult, în tot județul Sibiu, cunoscut în toată țara ca mare producător de brânză, nu mai există niciun producător de lactate atestat de Ministerul Agriculturii ca fiind tradițional.

Şi asta nu pentru că ar fi dispărut peste noapte, ci pentru că birocrația i-a descurajat pe fermieri.

De exemplu, unul dintre producătorii cunoscuţi din Mărginimea Sibiulu,i care a avut un atestat emis de minister, deține peste 1.500 de oi, iar telemeaua și brânza de burduf pe care o produce, ajunge și în București. Totuşi nu și-a mai depus actele pentru un nou atestat, după ce condițiile s-au înăsprit.

Până în luna noiembrie, judeţul Sibiu avea 600 de produse tradiţionale atestate. Cele mai multe dintre ele, recunoscute și apreciate în toată România, erau lactate. Pe oameni i-a încurcat birocrația pentru că, potrivit noilor norme, la dosar trebuie depuse înscrisuri, referințe bibliografice despre vechimea produsului, care trebuie să demonstreze transmiterea unei tradiții de la o generație la alta.

Potrivit noilor norme, în județul Sibiu mai există doar doi producători tradiționali. (Digi 24 Braşov)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here