Acasă Nova TV

Bebeluș de 7 luni refuzat de șase spitale | A murit înconjurat de indiferență

78

Bebelus mort Sibiu  Nu mai puțin de șase spitale mari din țară au refuzat să preia un copil din Sibiu, care încă nu împlinise 8 luni.

Până înainte de Sărbători un copil normal, care se juca împreună cu sora sa de 2 ani, Dorian a ajuns un simbol al eșecului sistemului sanitar din România: a murit după mai puțin de 48 de ore după ce a fost diagnosticat cu tumoare la ficat. Un diagnostic care i-a speriat pe cei mai mulți medici din țară și care au refuzat, pur și simplu, să preia cazul. La Sibiu nu există o secție de pediatrie oncologică.

Părinții micuțului nu aveau nici cea mai vagă idee că vor trece printr-un calvar, înainte de Sărbători. Se pregăteau să petreacă primul lor Crăciun în familie lărgită, alături de fetița lor de 2 ani și de băiețelul născut la începutul lunii mai. În 21 decembrie seara, micuțul a început să fie mârâit și să refuze mâncarea. Era prima dată când acest lucru se întâmpla. Părinții au crezut că este vorba despre o simplă enterocolită. A doua zi, însă, Dorian a început să verse, iar la un momentdat, a leșinat în brațele mamei sale. Părinții s-au speriat și au mers imediat la Urgență. Diagnosticul a fost nemilos: tumoare gigant la ficat.

Dorian se simţea din ce în ce mai rău, dar a durat încă o zi până când i s-a făcut o analiză la computerul tomograf. Și aceea, la Polisano, pentru că nici spitalul de Pediatrie și nici cel Județean nu dispun de acest aparat. Părinții nu au plătit această analiză, dar și-au pus întrebarea de ce a fost nevoie de o zi întreagă pentru o analiză vitală, în cazul unui copil în stare critică. Reprezentanții Spitalul se apără și spun că starea copilului era prea gravă ca să poată suporta un CT.

Bebelus mort Sibiu - parinti

Pentru că pediatria din Sibiu nu are o secţie de oncologie, medicii au hotărât să îl transfere de urgenţă la o altă unitate din țară. Au fost refuzați, pe rând, de nu mai puțin de șase spitale. “S-a sunat la următoarele spitale sau instituții medicale: Institutul Oncologic Cluj, secția Oncopediatrie Cluj Pediatrie 2 Cluj, UPU Spital Clinic Pediatrie Cluj, Spital Marie Curie București, Institutul Oncologic București, Spitalul Clinic Fundeni București, Spitalul Clinic de Urgență Târgu Mureș. (…)

În cele din urmă, medicii de la Târgu Mureș au fost de acord să îl preia pe Dorian.

A venit o nouă încercare pentru părinți, care au aflat că nicio ambulanță din Sibiu nu este disponibilă pentru copilul lor, iar elicopterele SMURD erau în continuare sub interdicție de zbor.

Citeşte mai mult pe Turnul Sfatului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here