Acasă Nova TV

Eugen Nicolescu: Nu se pune problema ca prețul gazului produs în România să crească!

46

RAZVAN NICOLESCU

Preţul gazului nu se va scumpi conform Ministrului delegat pentru energie, în timp ce preşedintele Comisiei de Servicii şi Industrii susţine că acesta va creşte pentru cei care primesc căldură şi apă caldă în regim centralizat.

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat, luni seară, la Prime Time News, că prețul gazului produs în România și ars în CET-uri va rămâne neschimbat, la 1 ianuarie 2015, contrar celor anunțate, în aceeași zi, de preşedintele Comisiei de Servicii şi Industrii, deputatul PSD Iulian Iancu, care susţinea că cei care primesc căldură şi apă caldă în regim centralizat ar putea plăti facturi mai mari cu până la 40 la sută.
”Nu se pune problema ca prețul gazului produs, în România, să crească. Noi am reusit să îi convingem pe cei de la Comisia Europeană să accepte o prelungire a calenderarului de liberalizare pentru populație cu doi ani și jumătate. Domnul Boc negociase, în 2010, ca pentru toți consumatorii casnici, piața să fie liberalizată în 2018 și pentru toți consumatorii industriali, piața să fie liberalizată în 2014. Pentru consumatorii casnici, am reușit să îi convingem pe cei de la Comisie să accepte până la 1 iulie 2021, deci o prelungire cu 2 ani și jumătate. După cum vedeți, cotațiile la gaz natural, la țiței sunt într-un trend de scădere, nu a mai fost de mult cotația bariliului sub 80 de dolari/barilul. Tocmai aceasta a fost unul dintre argumentele noastre, aduse în discuție cu cei de la Comisia Europeană, că nu putem să mergem pe trend de creștere, când la nivel internațional și regional s-a constatat unul invers, de scădere. Am o scrisoare pe care am transmis-o comisarului pentru Energie, la începutul lunii octombrie, în prima jumătate a lunii, 14 octombrie. Îi cerem să facem pentru toți consumatorii, care nu sunt consumatori casnici, același lucru pe care l-am făcut pentru cei casnici: de a amâna liberalizarea nu numai pentru CET-uri, dar și pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii. Avem o cerere formulată, în octombrie, pentru a avea această amânare, pentru o categorie de cosumatori mai largă, decât CET-uri. Așteptăm răspunsul până la sfârșitul acestei săptămâni. Dacă CE spune „nu” la consumatorul noncasnic, atunci o să facem o amânare de liberalizare doar pentru CET-uri, nu de un an de zile, așa cum ne cere ANRE, nu are rost să mințim oamenii. Dacă o să facem o amânare pentru CET-URI, o să o facem pentru șapte ani de zile, adică va fi pentru CET-URI același termen care a fost și pentru populație, 1 iulie 2021. Eu sper să facem o amânare și pentru CET-URI și pentru IMM-URI, printr-un proiect de Ordonanță de Urgență”, a declarat ministrul delegat pentru Energie.

ARTICOL COMPLET: realitatea.net

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here