Acasă Nova TV

Revoluția bitcoin în sistemul bancar: Vor rămâne băncile din nou în urma trend-ului?

46

bitBitcoin ataca tot mai puternic piata serviciilor financiare la nivel mondial, chiar si in Romania fiind deja instalat primul bancomat pentru bitcoin, iar o serie de restaurante ofera posibilitatea de plata cu aceasta moneda virtuala. Bancile insa nu sunt asa dornice sa profite de noul mediu de schimb virtual si risca sa ramana din nou in urma trend-ului.

Bitcoin a inceput sa fie utilizat si in Romania, deja mai multe restaurante acceptand plata prin bitcoin. Unul dintre ele este restaurantul exclusivist Grano din Capitala, al carui patron – Giulio Da Sacco – a anuntat recent introducerea platilor cu bitcoin. Nu in ultimul rand, in Oradea a fost lansata platofrma BTCXchange, care a ajuns la peste 2.000 de clienti si tranzactii de 1,1 mil. euro in cele sapte luni de la deschidere.

De asemenea, primul bancomat dedicat acestei valute a fost deja deschis in Romania. Totusi, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) se fereste sa dea unda verde Bitcoin si avertizeaza asupra riscurilor de frauda. ASF mentioneaza ca industria bitcoin ar trebui sa aiba “o importanta economica semnificativa in Romania” pentru a fi reglementata, Autoritatea urmand sa aplice orice reglementari UE cu privire la moneda virtuala.

Pe masura ce bitcoin devine mai popular, bancile au toate motivele sa isi indrepte atentia asupra acestei monede virtuale, dar ea este privita ca o amenintare si oportunitate in acelasi timp. „Avem o oportunitate imensa de business sa finantam companiile care emit moneda virtuala, dar sunt potentiali competitori si trebuie sa ii intelegem”, afirma Lester Joseph, un director al Wells Fargo, una dintre cele mai mari banci din Statele Unite.

Oficialul Wells Fargo subliniaza ca bitcoin inca nu a penetrat sfera bancara in primul rand din cauza reglementarilor excesive la care sunt supuse bancile, acestea nefiind astfel confortabile sa accepte riscuri suplimentare, dar apar din ce in ce mai multe povesti despre antreprenori care isi inchid conturile bancare pentru pentru a efectua schimburi doar pe baza bitcoin.

De altfel, Frank Natoli, un oficial al unei companii ce produce ATM-uri si solutii pentru sistemul bancar, avertizeaza ca in urmatorii 3 ani bancomatele din marile orase vor accepta monede alternative precum bitcoin.

Bancile din Uniunea Europeana au fost sfatuite sa evite tranzactiile cu monedele virtuale, precum bitcoin, pana la introducerea unui sistem de reguli care sa impiedice abuzurile, potrivit Autoritatii Bancare Europene (ABE). Agentia a cerut UE sa dezvolte sisteme de siguranta pentru platformele de tranzactionare si sa infiinteze organisme care sa supravegheze toate monedele virtuale pentru a oferi siguranta ca acestea nu sunt manipulate.

wall-street

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.