Acasă Nova TV

ANCHETĂ DNA: Doi consilieri locali PSD, bani cu dedicaţie de la bugetul local!

132

INCULPATI DNADirecţia Naţională Anticorupţie a dispus astăzi punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar împotriva a doi consilieri locali medieşeni PSD şi a unui fost director general de companie. Aceştia sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu şi conflict de interese. Comunicatul integral al DNA îl puteţi citi mai jos.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale AnticorupțieServiciul teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpaţii:  PLOPEANU TEODOR şi LAŢA ILIE, consilieri în cadrul Consiliul Local Mediaş, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese 

ŞERBAN IOAN, preşedinte şi acţionar majoritar al Asociaţiei GOSCOM instigare la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, complicitate la infracţiunea de conflict de interese.

Măsura a fost dispusă pe toată durata urmăririi penale, începând cu data de 13.05.2014

În Ordonanţa de dispunere a controlului judiciar se arată că, există date şi indicii rezonabile care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2013 , reprezentanţii S.C. Gospodăria Comunala S.A. au notificat în repetate rânduri Consiliul Local Mediaș despre situația economică dificilă în care se află societatea, ajunsă în imposibilitate de a-şi plăti furnizorii, angajaţii şi datoriile faţă de bugetul de stat. Prin adresă oficială, reprezentanţii societăţii au atras atenţia că această situație este cauzată, în mare parte, de  Consiliul Local Mediaș care nu a putut asigura volumul de lucrări stabilit prin contract. În perioada respectivă acţionar majoritar la S.C. Gospodăria Comunala S.A. era Consiliul Local Mediaş şi Asociaţia GOSCOM, care deţinea 19,22% acţiuni.

În acest context, în ședința sa din data de 25.11.2013, Consiliul local a decis achiziţionarea  pachetului de 19,22%  aparţinând Asociaţiei GOSCOM, contra sumei de 696.034 lei. Aceasta, în pofida faptului că deja Consiliul deținea o majoritate confortabilă în acţionariatul societăţii, iar cumpărarea acţiunilor nu  aducea niciun beneficiu.

Hotărârea a fost luată cu votul unui număr de 18 consilieri şi cu un singur vot împotrivă, acesta din urmă motivând că,  și dacă s-ar deține pachetul total de acțiuni, lucrările nu ar putea fi atribuite direct, ci tot prin licitație, ținându-se seama de concurență. Suma a fost plătită integral, intrând în contul Asociaţiei GOSCOM la data de 27.12.2013.

Probatoriul administrat în cauză a mai relevat faptul că reprezentanții Asociaţiei Goscom au ascuns adevărata componență a acționariatului, având în vedere că nici măcar președintele Consiliului de Administrație al societăţii nu cunoștea adevărata structură. Din probatoriu a mai reieşit că cei direct interesaţi de  realizarea procesului de cesiune şi intrarea banilor în contul Asociaţiei GOSCOM erau consilierii Laţa Ilie şi Plopeanu Teodor.

După realizarea cesiunii la data de 30.12.2013, Şerban Ioan, în calitate de preşedinte şi acţionar majoritar al Asociaţiei GOSCOM, a efectuat din contul Asociaţiei alimentat de către Consiliul Local Mediaş un transfer bancar de 597.193,21 lei din contul Asociaţiei în contul său de economii. Ulterior, banii au fost împărţiţi astfel:

–         la data de 10.01.2014 a transferat 104.000 lei în contul lui Laţa Ilie cu explicaţia „suma datorata” ;

–         la data de 10.01.2014 au fost alimentate conturile  asociaţilor  GOSCOM care sunt evidenţiaţi nominal în Registrul acţionarilor, transferurile reprezentând contravaloarea acţiunilor deţinute de aceştia

–         la data de 14.01.2014 a transferat 52.000 lei în contul lui Plopeanu Teodor, cu explicaţia „restituire obligaţii” 

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii  PLOPEANU TEODOR, LAŢA ILIE şi  ŞERBAN IOAN trebuie să respecte următoarele obligaţii : 

a)     să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat

b)    să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei

c)     să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat

d)    să nu părăsească municipiul Mediaş, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului

e)     să nu se apropie de ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunilor, respectiv persoanele anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nici o cale;

f)        să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme

În cauză se efectuează urmărirea penală şi faţă de alte persoane, funcţionari publici – consilieri locali, pe motiv că, alături de Plopeanu Teodor  şi Laţa Ilie,  în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin exprimarea unui vot favorabil, au participat la luarea unei decizii (în speţă transformarea Consiliului Local Mediaş în acţionar unic al SC GOSPODARIE COMUNALA SA Mediaş prin cumpărarea pachetului de 19,22% acţiuni deţinut in aceasta societate de către Asociaţia GOSCOM contra sumei de 696.034 lei), prin care au obţinut, cu complicitatea preşedintelui Asociaţiei GOSCOM, foloase patrimoniale.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii – Sibiu și al lucrătorilor din cadrul Direcţiei Operaţiuni Speciale.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

 

Banner EximTur

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here