Acasă Nova TV

Povestea celui mai român dintre români | Moş Răduţ din Râu Sadului, 92 de ani doar în straie populare

125

Moş RăduţIlie Răduţ, din comuna sibiană Râu Sadului, şi-a trăit toată viaţa îmbrăcat numai în costum popular, fie că se afla în gospodăria natală, la biserică, la nunţi, pe litoral sau pe străzile marilor oraşe.

Povestea lui moş Ilie Răduţ (92 de ani) curge într-un tablou vechi, care te întoarce, fără să vrei, în timp. Pe soba încinsă din locuinţa sa, o casă veche din localitatea sibiană Râu Sadului, stă un tuci de mămăligă, învârtită de moş cu brânză de burduf.

Dacă nu l-ai cunoaşte, dacă nu i-ai asculta povestea şi nu i-ai răsfoi sufletul odată cu fotografiile vechi, ţi-ar fi greu, poate, să crezi că moş Răduţ, cel care a purtat toată viaţa doar costum popular, chiar există.

Ia veche e albă, cu broderie migăloasă, cu fir negru, port specific satelor din Mărginimea Sibiului. Cu ea, cu pantalonii de postav, cu şerparul, pieptarul şi clopul nelipsit, Moş Răduţ a umblat peste tot. Şi acasă, şi la biserică, şi în Sibiu, şi la Târgu Mureş, şi pe bulevardele Capitalei. Ba chiar şi la marea cea mare moş Răduţ nu s-a putut duce altfel decât în costumul popular românesc.

„Am fost la mare de două ori îmbrăcat cu haine populare, a fost foarte frumos, oamenii se uitau uimiţi la mine. Acolo mi-a plăcut cel mai mult, lume multă, apă multă, poveşti multe. Pe unde mă duc, oamenii se uită uimiţi la mine, când mă văd în costum popular. Mă întreabă de unde sunt, cum mă numesc”, povesteşte moşul, amuzat.

Vezi articolul complet şi galerie foto pe Adevărul Sibiu

Ia veche e albă, cu broderie migăloasă, cu fir negru, port specific satelor din Mărginimea Sibiului. Cu ea, cu pantalonii de postav, cu şerparul, pieptarul şi clopul nelipsit, Moş Răduţ a umblat peste tot. Şi acasă, şi la biserică, şi în Sibiu, şi la Târgu Mureş, şi pe bulevardele Capitalei. Ba chiar şi la marea cea mare moş Răduţ nu s-a putut duce altfel decât în costumul popular românesc. „Am fost la mare de două ori îmbrăcat cu haine populare, a fost foarte frumos, oamenii se uitau uimiţi la mine. Acolo mi-a plăcut cel mai mult, lume multă, apă multă, poveşti multe. Pe unde mă duc, oamenii se uită uimiţi la mine, când mă văd în costum popular. Mă întreabă de unde sunt, cum mă numesc”, povesteşte moşul, amuzat.

Citeste mai mult: adev.ro/n4p8lb

Povestea lui moş Ilie Răduţ (92 de ani) curge într-un tablou vechi, care te întoarce, fără să vrei, în timp. Pe soba încinsă din locuinţa sa, o casă veche din localitatea sibiană Râu Sadului, stă un tuci de mămăligă, învârtită de moş cu brânză de burduf. Dacă nu l-ai cunoaşte, dacă nu i-ai asculta povestea şi nu i-ai răsfoi sufletul odată cu fotografiile vechi, ţi-ar fi greu, poate, să crezi că moş Răduţ, cel care a purtat toată viaţa doar costum popular, chiar există.Citeste mai mult: adev.ro/n4p8lb

Citeste mai mult: adev.ro/n4p8lb

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here