Acasă Nova TV

AFLĂ Câte semnături a strâns petiția pentru autonomia Transilvaniei, prin care mii de români cer stabilirea capitalei la Cluj

249

Cluj Napoca O petiție lansată pe internet propune „Guvern regional la Cluj, cu control politic și economic pe teritoriul Transilvaniei Autonomă”.

„Istoria şi tradiţia din Transilvania sunt complet diferite de fostul Regat. Regiunea noastră a fost intotdeauna partea Europei civilizate. Aici a fost declarată prima oară libertatea confesională în 1568 la Dieta din Turda. Transilvania a participat la tratatele de pace de la Westphalia în 1648. Transilvania a avut domnitori care au pus mare accent pe cultură si toleranţă. In secolele 17-19, Transilvania a avut o autonomie largă. La Unirea din Alba Iulia în 1918, Transilvania a fost regiunea cea mai dezvoltată din România Mare. Guvernele centrale ne-au degradat la colonie.… Transilvania este trezoreria ţării noastre fără autodeterminare. Ei au mai mare nevoie de noi, decât noi avem de ei. Regiunea noastră s-ar putea autosusţine. Avem păduri, ape minerale, un potenţial turistic foarte mare, oraşe medievale unice în România, sute de castele, cetăţi, o universitate care mulţumită multiculturalismului este în fruntea Universităţilor din ţară. Noi nu vrem nimic de la alţii, dar ce e al nostru nu lăsăm”, arată cei care au inițiat această petiție.

Peste 6.100 de români au semnat o petiție prin care cer autonomia Transilvaniei.

Articol complet: AICI

6 COMENTARII

  1. Cei care au initiat aceasta petitie nu inteleg doua aspecte:
    1)Romania este stat unitar.
    2)Independenta Transilvaniei duce la distrugerea Romaniei ca Stat.
    Sigur ,printre cei peste 6000 de semnatari sunt si romani urmasi a celor care au murit pentru conceptul de unire .Multi nu-si dau seama ce fac.Faramitarea Romaniei nu va duce la un nivel de trai mai ridicat ci dimpotriva va duce inevitabil la acapararea Regiunilor de catre grupuri care vor exploata orice regiune in interes propriu.Ma intreb daca romanii care au semnat aceasta petitie sunt constienti de obligatia de a se adresa autoritatilor din Transilvania intr-o alta limba decat cea romana.Initiatorii unei astfel de petitii ar trebui sa vina cu argumente,sa nu se ascunda in spatele calculatorului…etc.
    06.01.2014 VSV

  2. @Stefan Valentin Varga
    1. Romania este stat national unitar, abia din anul 1923. Din anul 1919 si pana in anul 1923, Transilvania a fost o regiune autonoma in cadrul Regatului Romaniei, condusa de un Consiliu Dirigent.
    2. NU se cere INDEPENDENTA Transilvaniei ci AUTONOMIA (sunt lucruri total diferite)fapt care nu duce la distrugerea Romaniei. Autonomia se refera la principiul autoguvernarii, din punct de vedere politic, social si economic, adica acel drept de autoadminstrare in cadrul unui stat condus de o putere centrala, dar fara dreptul de interventie al acestuia. Daca ai fi ardelean ai intelege si tu aceste principii.
    In primul Razboi Mondial, urmasii celor 6000 de semnatari ai petitiei, te asigur ca nu au murit pentru conceptul de unire, pentru simplul fapt ca nu EXISTA. Acesta se dezvolta abia la sfarsitul anului 1918, pe fondul jocurilor politice pe plan european (sa nu ma iei cu visul de unire inca de la Mihai Viteazu din 1600, ca ne rad si gainile).
    Autonomia Transilvaniei va duce probabil la un nivel de trai mai bun, pentru ca nu vei mai fi la cheremul administratiei centrale de la Bucuresti (vezi aici transferul celor mai importante institutii catre capitala, iti dau doar exemplul celor din Medias: Romgaz si Transgaz. De ce oare? Nu pot ramane aici cum au stat atata timp?). Cred ca nici tie nu-ti convine sa platesti taxe si impozite care se investesc in alte locuri. Problema cu limba din Transilvania a cam fost rezolvata de vreo 100 de ani, asa ca nu va mai faceti probleme ca trebuie sa invatam alta, si nu va fie frica de unguri, ca sunt mai de treaba ca politicienii nostri de la Bucuresti, iar Transilvania n-o sa fie inglobata la Ungaria din multe, multe motive. Singura problema unde ai dreptate este cea a grupurilor de interese, dar se poate rezolva si asta. Totusi, aceasta autonomie poate reprezenta o sansa, o speranta de mai bine … daca este facuta cu cap.

  3. SVV Si daca nu se acorda autonomia se distruge Transilvania. Un proverb romanesc spune ca „Mai aproape camasa decat haina”. Voua va place cel cu „Sa moara si capra vecinului”.

  4. Cea mai buna alegere ar fi AUTONOMIA. (Autonomia nu inseamna anexarea Transilvaniei la Ungaria ci dreptul la control politic si economic pe teritoriul Transilvaniei). Ne-am dezvolta de 4 ori mai repede din punct de vedere economic si nu numai. M-am saturat de mitici, de saracii din Moldova si de lenesii din Oltenia care traiesc pe banii nostrii.

    • Bai prostalaule Ardelean … daca sunt saraci este ptr. ca au tinut piept turcilor si tatarilor sute de ani ca sa nu ajungeti pasalac precum aia de-au patit-o la Mohacs !!! … si ptr. ca aurul Apusenilor a mers la Buda si la Viena nu la Sibiu, Iasi, Bacau sau Suceava …
      De-ai merge tu in Oltenia sa vezi ce muncitori sunt oamenii acolo, mai nesimtitule …
      Care banii vostriiiii ? Ai adus tu de la bunica-ta ceva …??

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.