Acasă Nova TV

MESAJE DE PAŞTE sau MESAJE DE PAŞTI? Ce formă este corectă

166

MESAJE DE PAŞTE  MESAJE şi URĂRI de PAŞTE sau MESAJE şi URĂRI de PAŞTI?

Pentru că mai mulţi cititori au întrebat care este forma corectă (Paşte sau Paşti?), am consultat dicţionarele şi pe specialiştii pentru a vă furniza cele mai competente păreri. Prin urmare, care este forma corectă a cuvântului pe care îl folosim cu toţii în perioada sărbătorilor pascale?

Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Română (DOOM) arată că „Paşte” este forma la singular a substantivului propriu masculin Paşte. Forma de plural este Paşti, dar pentru formula Sfintele Paşti, se arată în DOOM.

Doina Popescu, profesoară de limba română, spune că atunci când vine vorba despre sărbătoarea pascală ea ar folosi mai degrabă Paşte. „Eu folosesc Paşte pentru sărbătoare, pentru că este una singură, o singură sărbătoare. Paşti este forma de plural şi nu l-am folosit, pentru că de obicei apare în expresii colocviale, cu caracter peiorativ. Şi Caragiale a folosit în nuvela ”O făclie de Paşte” forma Paşte”, a explicat profesoara.

Regretatul profesor George Pruteanu susţinea că ambele forme sunt corecte. Într-o emisiune „Doar o vorbă să-şi mai spun”din aprilie 1998, George Pruteanu afirma că „amândouă formele sunt la fel de corecte, şi alte subtilităţi pe această temă nu au substanţă, e o falsă problemă”. Ulterior, el avea să facă precizări şi pe blog – „Se spune fie „sărbătorile de Paşti” pentru plural, fie „sărbătoarea Paştelui” pentru singural”, scria profesorul George Pruteanu pe blogul său.

Articol complet şi foto:  Gândul

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.