Acasă Nova TV

GALERIE FOTO Povestea comunităţii evreieşti din Sibiu. Doar 45 de evrei mai trăiesc astăzi în tot judeţul

216
 doar 45 de evrei  Comunitatea evreiască din Sibiu, care avea la un moment dat aproape 2.000 de membri, mai numără acum doar 45 de persoane, în tot judeţul, toţi oameni vârstnici. Sinagoga de pe strada Constituţiei Sibiu a rămas în picioare, însă nu se mai oficiază aici servicii religioase, iar din cele două cimitire evreieşti din oraş doar în cel de lângă cimitirul municipal se mai fac înmormântări. …
Spre sfârşitul deceniului 4 al secolului trecut, odată cu începerea procesului de excludere a evreilor din societate, şi evreii din Sibiu resimt din plin umilinţele legislaţiei antirasiale. „În Sibiu nu a fost persoane deportate, dar a fost muncă forţată. Au luat casele, toate bunurile, le-au dat câte o cameră, bărbaţii tineri au fost trimişi să muncească la Canal iar bătrânii au fost puşi la măturat străzi”, povesteşte Ileana Petres (82 de ani), cea care se ocupă acum de singura sinagogă rămasă în Sibiu.
După 1956, s-a înregistrat un val masiv de plecări, spre Israel, Germania sau Franţa, iar în Sibiu au rămas o mână de oameni. Astăzi, comunitatea numără 45 de membri în tot judeţul, dintre care 24 locuiesc în Sibiu iar restul, în Mediaş şi Dumbrăveni.
Articol complet: Aici      Foto: Adevărul Sibiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here