Acasă Nova TV

Colţu` lui Alex – Povestea Generalilor Fabini

157

Mediaşul a dat istoriei doi generali cu acelaşi nume Ludwig Fabini.  Primul, Ludwig Fabini s-a născut în 1830, în timp ce al doilea, Ludwig von Fabini (cu prepoziţia <<von>> în plus) s-a născut în 1861. Ambii au fost militari de carieră şi au urcat pe rând toate treptele ierarhiei militare până la gradul de general.  Primul însă este mai cunoscut şi legat de Mediaş, în condiţiile în care este cetăţean de onoare al municipiului de  pe Târnava Mare. Printre cetăţenii de onoare ai municipiului Mediaş, Ludwig Fabini are însă o poveste aparte.

Motivul este simplu, a primit acest titlu de două ori la un interval de 108 ani, unul în timpul vieţii şi altul post-mortem. Generalul Ludwig Fabini a fost declarat cetăţean de onoare al Mediaşului de către reprezentanţa orăşenească a oraşului liber regesc Mediaş în 1898. În 2006, acest titlu i-a fost reconfirmat post-mortem de către Consiliul Local Mediaş. Iniţiativa i-a aparţinut consilierul local Helmuth Knall, care şi-a propus reconstuirea listei complete a cetăţenilor de onoare ai municipiului Mediaş. Ludwig Fabini s-a născut în 1830, şi a urmat gimnaziul din Mediaş şi Sighişoara. Ulterior s-a înrolat în armată, unde a urcat pe rând toate treptele ierarhiei militare, fiind decorat de către împăratul Franz Josef şi guvernul maghiar. Generalul Ludwig Fabini a murit în anul 1906 şi conform dorinţei sale, a fost înmormântat alături de părinţi în Cimitirul evanghelic din Mediaş.

Ludwig von Fabini s-a născut conform Arhivelor Naţionale ale României, Serviciul Judeţean Sibiu, în anul 1861 la Mediaş. La fel ca şi tizul său său a avansat în cariera militară până la gradul de general. A luptat în primul război mondial, şi a comandat mai multe corpuri de armată.  Între ianuarie 1917 şi până la sfârşitul primului război mondial a fost comandantul Armatei a XVII-a austriacă.  Ludwig von Fabini a murit la Timişoara în anul 1937.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.