
Multe jocuri video devenite populare își au rădăcinile în mitologiile cu origini vechi de secole, dacă nu, chiar de mii de ani.
Mitologia este o colecție de povești sau fabule adesea sacre unei culturi, cunoscute sub numele de mituri. Aceste povești tratează diverse aspecte ale condiției umane: binele și răul, sensul suferinței, originile umane, originea numelor de locuri, a animalelor, a valorilor culturale și a tradițiilor, sensul vieții și al morții, viața de apoi și poveștile celești ale zeilor sau ale unui zeu. Miturile exprimă credințele și valorile despre aceste subiecte, deținute de o anumită cultură.
Supranaturalul și fantasticul au fost întotdeauna argumente puternice de promovare a jocurilor video. Fie că este vorba de adaptări medievale, cum ar fi seria The Witcher și Elder Scrolls sau de un fundal grecesc antic, precum Assassin’s Creed: Odyssey și God of War, fantezia ca gen a fost o forță proeminentă în industria jocurilor video, în special în ultimul deceniu. Cu toate acestea, nu toată lumea este familiarizată cu tradițiile și istoria care sunt studiate și adaptate pentru a realiza aceste jocuri.

Monștrii, diverse creaturi și eroii sunt adesea împrumutați din mitologiile culturilor și servesc drept inspirație pentru multe povești și decoruri.
Poate unul dintre cele mai vizibile exemple în acest sens este seria God of War, în care jucătorii experimentează panteonul zeilor din Grecia Antică prin personajul Kratos. Interpretarea din jocurilor video a devenit probabil mai emblematică decât reprezentarea zeității ca relativ nesemnificativă în religia greacă antică – Kratos, personificarea divină a puterii. Spre deosebire de mitul vechi de milenii, Kratos din God of War este fiul lui Zeus și al unui războinic spartan. În ciuda devierii istorice, există multe părți recunoscute ale seriei, care urmează poveștile clasice, cum ar fi Cutia Pandorei și întemnițarea titanilor în Tartarus.
Câțiva dintre zeii și monștrii legendari ai panteonului grec sunt prezenți în jocul Zeus: Master of Olympus, care este plasat într-o versiune mitologică a Greciei antice. Jocul înclină spre caracteristici bazate pe mitologie și anacronisme, mai degrabă decât spre descrierea precisă a perioadei istorice pe care se bazează.
Jucătorii încearcă să-și întărească orașele-stat, în timp ce le apără de invazii venite din alte orașe, monștri terifianți și chiar zei, toate în timp ce apelează la ajutorul celor mai mari eroi mitologici greci.
În mitologia greacă, Muntele Olimp era privit ca sălașul zeilor și locul în care se afla tronul lui Zeus. Sub același nume, Olimp, intrau și alți munți, câteva dealuri și sate, fiind asociate chiar și personaje mitice din Grecia și Asia Mică.
În acest fel este ilustrat și în slotul numit Gates of Olympus, parte dintr-o mare colecție online, cu muzică epică, care adaugă un plus de dramatism. Zeus, conducătorul aspru al zeilor, va fi primul personaj pe care jucătorii îl vor observa, de vreme ce el păzește intrarea în regat. Norii albi pufoși și coloanele colosale care marchează domeniul nemuritorilor sunt derutante din cauza proximității. Acest slot are șase role și patru rânduri. Jucătorii câștigă prin potrivirea simbolurilor în anumite locuri pe role. Cu cât numărul de simboluri potrivite este mai mare, cu atât câștigurile jucătorilor sunt mai mari, făcând toate simbolurile oarecum asemănătoare simbolurilor Scatter.
Se poate spune că Assassin’s Creed a urmat o cale similară cu God of War, după portretizarea Egiptului Antic în Origins.
Assassin’s Creed: Odyssey a fost ferm înrădăcinat în Grecia antică, mai exact concentrat pe războiul din Peloponesia dintre Sparta și Atena. Jucătorii puteau să strângă arme mitice de la eroi și răufăcători emblematici, cum ar fi piciorul lui Polifem – Ciclopul și fiul lui Poseidon din poemul epic al lui Homer, Odiseea.
Nordicii din The Elder Scrolls: Skyrim se bazează, de asemenea, pe cultura scandinavă, la fel ca o mare parte din ceea ce reprezintă Tamrielul. Atât seria Witcher, cât și Skyrm al lui Andrzej Sapkowski, se bazează în primul rând pe monștrii lumii lor, pe credințe superstițioase și povești populare preexistente, The Elder Scrolls luându-și Draugrs și Elfii întunecați din legendele nordice, iar jocurile și cărțile Witcher bazându-se în mare măsură pe vechile povestiri slave.
Nordicii din The Elder Scrolls: Skyrim se bazează, de asemenea, pe cultura scandinavă, la fel ca o mare parte din ceea ce reprezintă Tamrielul. Atât seria Witcher, cât și Skyrm al lui Andrzej Sapkowski, se bazează în primul rând pe monștrii lumii lor, pe credințe superstițioase și povești populare preexistente, The Elder Scrolls luându-și Draugrs și Elfii întunecați din legendele nordice, iar jocurile și cărțile Witcher bazându-se în mare măsură pe vechile povestiri slave.
