Sâmbătă și Duminică se desfășoară Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare și cea mai cunoscută sărbătoare populară din România, conform organizatorilor.
După ce a fost întrerupt în timpul pandemiei, Târgul de Fete de pe Muntele Găina va fi reluat la sfârșitul acestei săptămâni în județul Alba. Ediția din acest an cuprinde un program cultural-artistic divers cu concerte de folclor și muzică ușoară, petreceri în aer liber, proiecții de filme etnografice și un târg al meșterilor populari.
Manifestarea etno-culturală va debuta Sâmbătă, la amiază, cu Târgul meșterilor populari „Alba Tradițional”, care reunește 50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj.
La ora 14.00, este programat concertul „Cântec pentru făuritorii libertății”, susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal. În spectacol vor evolua interpreții Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Narița, Floricica Moga, Nicolae Plută și Nicolae Tuhuț.
Pe parcursul zilei va avea loc difuzarea mai multor filme etnografice
- „Costumul popular ca emblemă a identității culturale românești” de Doina Îșfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române
- „Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei”
- „Arta lemnului din Avram Iancu și Nicolae Beleiu”
- ”Altarul Soarelui”, „Țara Moților”, „Drama lui Avram Iancu”
- „Chemarea tulnicului și „Lespezi de piatră și Petru Popa”.
La ora 17.30, Fanfara Transilvania și Fanfara Transilvania Junior vor susține un spectacol extraordinar de muzică tradițională românească și muzică balcanică.
La ora 19.30 este programat un spectacol de dansuri antice, moderne și contemporane susținut de „Antheia Imperialis”, coordonator Octavia Oprea. Seara se va încheia cu un concert extraordinar al Trupei Phoenix, 2022 fiind anul împlinirii a 60 de ani de existență a trupei.
Duminică, 17 iulie, pe vârful Muntelui Găina, la Crucea Iancului, un ceremonial solemn și o slujbă religioasă în memoria lui Avram Iancu – erou al națiunii române.
Programul va fi deschis de tulnicăresele din Avram Iancu și de Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș.
Sărbătoarea de pe Găina va continua cu târgul meșterilor populari, dar și un spectacol extraordinar denumit „Muntele Găina unește tradițiile românești”. În cadrul acestui spectacol își vor da concursuri ansambluri din județele Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Suceava, Sălaj, Gorj:
- Suceava – Ansamblul folcloric ,,Flori de Bucovina”
- Gorj – Ansamblul folcloric ”Cheile Oltețului Polovragi”
- Sălaj – Ansamblul folcloric ”Mugur, Mugurel”
- Arad – Ansamblul folcloric ,,Florile Mureșului”
- Bihor – Ansamblul folcloric „Datina” din Aleșd
- Hunedoara – Ansamblul de cântece și dansuri pădurenești ”Leleșana” din Lelese
- Cluj – Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” al R.A.T.U.C. Cluj-Napoca
- Alba – Ansamblul folcloric „Tradiții uiorene” Ocna Mureș.
Târgul de Fete de pe Muntele Găina este una dintre cele mai vechi sărbători tradiționale cu o vechime de sute de ani, care este organizat anual în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie. (Sursa: Alba24)