Focar de pestă porcină africană în comuna Micăsasa.
Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a aprobat azi, în unanimitate, trei decizii privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii Pestă porcină africană (PPA), ca urmare a confirmării acesteia într-o gospodărie din localitatea Micăsasa, însumând un efectiv de doua suine în viață.
Buletinul de analiza emis, ca urmare a analizării probelor de sânge prelevate de la un animal bolnav, de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Alba, au confirmat rezultat pozitiv PPA. Cu luna noiembrie începând, evoluează zece focare PPA în județul Sibiu.
,,În acest sens, a fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Micăsasa, cu o rază de 3 kilometri, ce include localitățile Micăsasa, Țapu și Șeica Mică, din județul SIBIU, de asemenea, o zonă de supraveghere în jurul focarului, care se întinde pe o rază de 10 km, cuprinde și zona de protecție și include localitățile Soroștin, Șeica Mare, Agârbiciu, Axente Sever, Copșa Mică și Chesler, din județul Sibiu precum și Făget, Tăuni, Lodroman, Valea Lungă, Gorgan, Cenade și Lunca, din județul Alba.
In zonele de restricții este interzisă: sacrificarea porcilor fără anunțarea medicului veterinar, circulația animalelor deținute din speciile listate (porcina), dinspre unități din zona de restricții; circulația animalelor deținute din speciile listate înspre unități din zona de restricții; repopularea cu vânat din speciile listate; târguri, piețe, expoziții și alte situații în care sunt adunate la un loc animalele deținute din speciile listate, inclusiv colectarea și dispersarea acestor specii; circulația cărnii proaspete, organelor, produselor din carne obținute de la animale deținute și sălbatice din speciile listate, dinspre abatoare sau unități de manipulare a vânatului din zona de restricții, precum și alte restricții prevăzute în Planul de măsuri.
De asemenea, este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică, în cazul apariției oricărui semn de îmbolnăvire la porcine. Personalul implicat în controlul bolii se asigură de DSVSA SIBIU, Unitatea Locală de Sprijin (ULS) Micăsasa. Echipamentele necesare combaterii focarului sunt asigurate de DSVSA SIBIU. Prima dezinfecție a fost deja realizată.
Data estimativă a repopulării cu animale depinde de situația epidemiologică, respectând prevederile Regulamentului CE 687/2019. Planul de măsuri este dus la îndeplinire sub supravegherea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu (DSVSA). El se aplică în funcție de evoluția bolii, respectiv se poate modifica în funcție de aspectele epidemiologice identificate pe parcursul implementării măsurilor” se arată într-un comunicat de presă remis de Prefectura Sibiu.
Foto: g4media.ro