Acasă Revista Presei

BLOCAJ | Directorul ANM despre cea mai ploioasă vară din ultimii 60 ani

805
vara ploioasă 2018

Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) vorbesc de o vară atipică, cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani. De vină ar fi aerul mai rece care a rămas blocat în ţara noastră.

Luna iunie a acestui an, afirmă meteorologii, a fost a doua cea mai ploioasă lună în România, din ultimii 60 de ani, după iunie 1969. În iunie au fost nu mai puţin de 1.026 de atenţionări nowcasting Cod Galben de furtună, 255 atenţionări nowcasting Cod Portocaliu de furtună, dar şi o atenţionare nowcasting Cod Roşu de furtună, scrie adevarul.ro.

În luna iulie meteorologii au emis 547 de atenţionări Cod Galben de furtuni şi 146 de atenţionări Cod Portocaliu. Iar de la începutul verii şi până acum au fost peste 20 de avertizări de inundaţii.

Cauza principală o reprezintă distribuţia maselor de aer, care în ultima perioadă a fost una neobişnuită. Pe de o parte, masele de aer foarte cald au reuşit să avanseze până în nordul extrem al continentului, dincolo de Cercul Polar, iar pe de altă parte în partea de sud-est a Europei au persistat mase de aer ceva mai reci, dar cu un conţinut de umezeală foarte ridicat.

Este o structură de blocaj, în sensul în care câmpul de presiune ridicată a staţionat în partea de vest, blocând posibilitatea ciclonilor din Marea Mediterană de a se deplasa. Astfel de structuri au mai existat, însă în această vară masele de aer au stagnat foarte mult.

În context mai vast, această evoluţie ţine de climatologie. Adică, suntem într-un climat de tranziţie. Tot vorbim despre modificările climatice. Clima se schimbă şi nu şi-a găsit încă un nou echilibru. Ne îndreptăm către ceva diferit faţă de ce am avut cu câteva decenii în urmă. Iar această tranziţie nu este una liniştită, asistăm la o creştere a numărului de fenomene extreme şi la intensitate mai mare”, a explicat, pentru ”Adevărul”, Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM.

Citeste mai mult pe adevarul.ro

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here