Acasă STIL DE VIATA

De ce au nevoie copiii de ora de Educaţie Fizică

321

De la eforturi disperate de a şti, de a înţelege, de a proceda corect pe care le fac părinţii la naşterea unui copil, până la momentul în care îl uităm în faţa televizorului sau a calculatorului nu e decât un pas, cu efecte dintre cele mai grave pe termen lung.

Numărul copiilor şi adolescenţilor cu probleme de greutate creşte de la un an la altul, medicii trag şi ei semnale de alarmă, vorbind de scăderea vârstei la care se semnalează afecţiuni dintre cele mai grave, iar dependenţa de calculator se tratează, deja de ceva vreme, la psiholog.

Sunt lucruri pe care le observi cu ochiul liber, doar privind copiii de la locul de joacă sau din sala de clasă. Puţini mai ştiu şi mai pot să sară garduri, lucru condamnat, poate, de codul bunelor maniere dar un semn atât de evident de dezvolatare fizică armonioasă. Întrebarea „De ce au nevoie copiii de mişcare?“ a deschis o adevărată cutie a Pandorei. Nu ştii cu ce să începi, nu poţi epuiza subiectul într-o discuţie de câteva zeci de minute, sunt de acord şi medicii, şi psihologii, dar şi profesorii de sport.

(…) La şcoală aceşti copii stau 4 ore, cei mai mici, până la 6-7 ore cei mari, timp în care învaţă română, matematică, geografie…, tot ce conţine programa. Părinţii uită că şi educaţia fizică este o oră din această programă, o oră care contribuie la sănătatea lor fizică şi psihică. Din contră, vin şi ne spun: «Nu vreau să-l omorâţi înainte de ora de matematică!». Ne confruntăm cu o mare problemă, ca naţiune, privind cultul pentru mişcare. Oare cum privim ţările în care copilul nu trece clasa dacă nu a învăţat să înoate, de exemplu?“, se întreabă profesorul, care, pentru ca tabloul să fie complet, redă o altă experienţă din practică.

Citeşte mai mult pe Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here