Acasă Revista Presei

Știați că aceste celebrități provin din diaspora româneasca?

567

Vedete cu origini romanesti de la Hollywood

Sangele romanesc curge prin venele a foarte multor celebritati de talie internationala, din diverse domenii, atat din trecut, cat si din prezent. Diaspora romaneasca a reprezentat sursa de formare a unora dintre cele mai indragite personalitati, despre care nu ai spune la prima vedere ca sunt purtatoarele urmelor daco-romane in AND-ul lor. Chiar daca nu s-au nascut pe teritoriul tarii noastre, acestia au, fie pe linia materna, fie pe cea paterna, un stramos cu sange din spatiul carpato-dunareano-pontic, ceea ce le confera statutul de roman, iar pe noi, conationalii acestora, ne umple de mandrie, atunci cand ii vedem cum au lumea la picioare. Insa, care sunt aceste celebritati care provin din diaspora romaneasca si au reusit sa cucereasca lumea?

Marea majoritate a vedetelor cu sange romanesc se concentreaza in zona hollywoodiana, acolo unde, inca de la inceputul secolului, au reusit sa-si puna amprenta asupra Cetatii Filmului, fie din postura de actori, fie din cea de regizori. Diaspora romaneasca din America se poate lauda cu unul dintre cei mai buni regizori care au facut senzatie la Hollywood in prima jumatate a secolului al XX-lea.
Jean Negulesco, originar din Craiova, a cucerit lumea filmului american prin creatiile sale, care i-au adus si o nominalizare la premiile Oscar (fiind, pana in prezent, singurul roman care a reusit sa fie nominalizat la acest prestigios trofeu cinematografic, dar si singura personalitate de nationalitate romana care are propria stea pe celebrul bulevard al celebritatilor, Walk of Fame). Creatia sa de referinta este “Cum să te măriți cu un milionar”, in care alaturi de frumoasa si celebra Marilyn Monroe a jucat o alta vedeta, prin venele careia curge sange romanesc, Lauren Bacall. Cunoscuta pentru rolurile sale foarte bine interpretate (a primit o nominalizare pentru filmul “The Mirror has two faces”, in anul 1977), dar si pentru faptul ca a fost sotia faimosului Humphrey Bogart, Lauren Bacall are, pe linie materna, origini romanesti. Mama sa este nascuta in Romania, intr-o comunitate evreiasca si se numea Natalia Bacalu.

Inceputurile cinematografiei hollywoodiene sunt dominate de alti trei romani, care au ales sa plece de pe teritoriul tarii noastre si sa emigreze in Statele Unite ale Americii. Cel mai cunoscut dintre acestia este interpretul rolului Tarzan (primul actor care a jucat acest rol), Johnny Weissmuller, fost campion la inot, care a parasit pamanturile natale ale Timisoarei (s-a nascut si trait intr-o comuna din apropierea orasului banatean). Ulterior, asemenea multor tineri din aceasta comunitate a ales drumul Taramului Fagaduintei, unde s-a remarcat prin rolurile interpretate in Cetatea Fimului. Pe aceleasi locuri au ajuns si Bella Lugosi, ardeleanul nascut in Lugoj, care l-a interpretat magistral pe Contele Dracula in diverse pelicule din perioada muta a filmului, dar si Edward G. Robinson (care s-a nascut in anul 1893 intr-o comunitate evreiasca din Romania, de unde a emigrat in anul 1903, alaturi de familia sa, ajungand in SUA), care a interpretat diferite roluri de gangster in peliculele cinematografice ale inceputului de secol XX.

ADN romanesc premiat in industria filmului american

Perioada cinematografiei moderne si contemporane sta sub semnatura unor actori si regizori celebri, dintre care se remarca Dustin Hoffman, care provine dintr-o familie cu radacini romanesti, evreiesti si ruse sau Harvey Keitel caruia ii curge prin vene sange de origine romaneasca si poloneza (mama sa s-a nascut in apropierea orasului Braila). Si uneia dintre “fetele Bond”, Barbara Bach ii curge prin vene sange de origine romana (bunica sa provenea dintr-o familie de romani); ea este cunoscuta publicului si drept sotia unuia dintre membrii formatiei The Beatles, Ringo Starr. Alaturi de aceasta o alta pleiada de actrite se pot mandri cu originile lor romanesti: Rosemary Harris (faimoasa pentru castigarea a numeroase premii in cinematografia Americana, dar si pentru rolul bunicii lui Spiderman), a carei bunica era de vita nobila, dintr-o familie de boieri romani sau Sylvia Sydney, care a fost una dintre cele mai apreziate actrite ale geniului fimelor de supans, Alfred Hitchcock, a carei mama s-a nascut intr-o comunitate evreiasca din Bacau.

Acestora li se alatura actorii Jack Gilford, care a castigat un premiu Oscar in anul 1973 (interpretand un rol secundar in filmul “Save the Tiger”) si a carui mama, Sofia, era romanca sau John Randolph, care are o indelungata activitate in cinematografia Americana, jucand in filmele si serialele “Onoarea familiei Prizzi”, “Dallas” sau “Serpico” si care provine dintr-o familie de romani si rusi. Nici la categoria regizori si scenaristi celebri, romanii nu stau rau; printre cei ai caror ADN este de origine romaneasca se numara Stanley Kubrik, care provine dintr-o familie mixta romano-evreiasca sau Leonardo Bercovici, regizor si scenarist, al carui tata se nascuse pe teritoriul tarii noastre.

Talent romanesc in multiple domenii

Diaspora romaneasca de pe teritoriul Canadei ne ofera doua exemple de celebritati cu origini romanesti. Este vorba despre Daniel Negreanu, unul dintre cei mai bogati jucatori profesionisti de poker din lume, membru al echipei Pokerstars, castigator a sase bratari de campion WSP provine dintr-o familie de romani, care au emigrat in Canada in anii ’60. Unul dintre idolii noii generatii este actorul de origine romana Sebastian Stan, care il interpreteaza pe Winter Soldier in seria de filme Marvel, “Captain America”. Tanara generatie de actori de la Hollywood este completata de catre Mila Kunis, care este nascuta in Cernauti, de Natalie Portman, a carei strabunica era romanca, de Winona Ryder, a carei mama era de origine romana, de Amanda Bynes, care pe linie maternal isi are radacinile in Romania si de faimoasa “Dadaca” Fran Drescher, a carei strabunica s-a nascut in Focsani. Nu trebuie uitate nici Nadia Gray, actrita foarte cunoscuta din perioada de aur a cinematografiei americane si care este mama vitrega a actritei Linda Gray (care a interpretat rolul Sue Ellen in serialul de mare success international, “Dallas”), ai carei parinti erau de origine romano-rusa sau de Julianna Margulies (interpreta rolului principal din serialul “Sotia Perfecta”), ai carei bunici pe linie maternal erau romani.

Iar lista celebritatilor international care au radacini romanesti si care provin din diaspora romaneasca nu se opreste aici; alaturi de actori, regizori si scenaristi, ADN-ul romanesc este prezent intr-o alta alta serie de persoane importante din alte domenii. In moda o avem pe Diane von Furstenberg, al carei tata era cetatean roman, in muzica il avem pe Art Garfunkel, Peter Maffay si pe Carli Elinor (compozitor si dirijor), in sport ii avem pe Cedric Pioline(tenis), Petre Cristea (raliuri) si pe Josef “Jupp” Posipal (fotbal), in timp ce in domeniul stiintei si tehnologiei il avem pe insusi marele Nikola Tesla. Lista se poate incheia cu cea mai mare misionara a omenirii, Maica Tereza, al carui tata avea dubla cetatenie, macedo-romana. Prin urmare, diaspora romaneasca a furnizat lumii o serie de celebritati de care nu putem decat sa fim mandri ca au origini romanesti.

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here