Acasă Revista Presei

Românii, o specie pe cale de dispariţie

361

Declinul demografic al României pune în pericol sistemul de pensii, care în câţiva ani va deveni falimentar, atrag atenţia specialiştii în statistică. Ei susţin că tinerii din clasa de mijloc trebuie urgent încurajaţi inclusiv prin măsuri fiscale să devină părinţi.

Problema demografică a României s-a acutizat, specialiştii conturând un viitor pesimist: o populaţie îmbătrânită, cu probleme de sănătate dificil de rezolvat, un sistem de pensii falimentar, tot mai puţine familii dispuse să dea naştere la mai mult de un copil. Ţara noastră se înscrie din acest punct de vedere în tendinţele europene, susţin specialiştii, care atrag însă atenţia că alte state au luat măsuri de siguranţă pentru a estompa efectele declinului demografic prin adoptarea unor măsuri fiscale prin care să sprijine natalitatea responsabilă.

Citeste si: Natalitatea a continuat sa scada, in 2015, si la Medias

Tabolul conturat de Institutul Naţional de Statistică a fost unul sumbru: dacă ţara noastră a înregistrat o creştere a populaţiei de 26% în perioada 1960 – 1990, dat fiind decretul prin care, începând din 1966 s-au interzis avorturile, Revoluţia a însemnat un alt moment de cotitură pentru populaţia ţării noastre. Anul 1990 a coincis cu anul declinului demografic, astfel că în decurs de 25 de ani s-a înregistrat o scădere de 14% în rândul populaţiei ţării noastre, potrivit şefului INS, Tudorel Andrei.

Este nevoie de o strategie de reducere a natalităţii în zonele sărăciei extreme şi ar trebui militat pentru stimularea natalităţii în zona clasei de mijloc. Însă, dacă nu îi ajuţi pe acei tineri, e firesc că amână momentul în care vor să devină părinţi. Iar în cazul femeilor, încă este bine că ne păstrăm sub 30 de ani ca vârstă medie de naştere a primului copil. După 30 de ani, statistic vorbind, creşte riscul apariţiei unor malformaţii. Ca un paradox, România continuă să rămână ţara cu cele mai multe mame minore”, a mai spus Ana Măiţă.

Citeste mai mult pe Adevarul

Banner EximTur

1 COMENTARIU

  1. Este normal sa avem declin demografic,doar de la asasinarea lui Ceausescu,toti,dar absolut toti jegosii care s-au perindat pe la senat,camera deputatilor,ministere sau alte institutii ale ,,statului” au ,,lucrat ” nimai impotriva populatiei,distrugand totul:industrie,agricultura,invatamant,sanatate,sport,turism,etc,in favoarea lor.Toti au furat si au vandut toate bogatiile tarii,afundandu-ne in datorii de niciodata in istoria Romaniei nu s-a mai intalnit asa ceva! Criminalii analfabeti si jegosi,aflati la putere,poarta vina a tot ce este rau aici,iar daca stau si ma gandesc bine,nu e nicio paguba ca dispare natia asta.Din pacate,asistam si la stingerea unei etnii care a fost ceva benefic pentru Romania si aici ma refer la sasi,care ne-au ridicat din mocirla in care ne scaldam!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here