Acasă Medias istorie legenda si adevar

Fabuloasa poveste a fraţilor Folberth | Locuitori din Mediaş care au cucerit America

2997

Nu sunt foarte mulţi cei care ştiu că primul ştergător de parbriz automat din lume a fost inventat de un bărbat originar din oraşul Mediaş, judeţul Sibiu, scrie Adevărul de Sibiu.

Povestea începe în oraşul de pe Târnava Mare, într-un atelier de pe Uliţa Pietruită, unde fiii brutarului medieşean Carl Folberth au învăţat meserie de la vărul lor. ”Friederich Folberth (1879 – 1955) şi fratele lui Wilhelm (1884 – 1967), fiii brutarului medieşean Carl Folberth, au învăţat meseria de mecanici în atelierul vărului lor Adolf Haltrich de pe Uliţa Pietruită (azi Str. Johannes Honterus), nr. 31.

Prinşi de dorul de ducă, foarte la modă la începutul sec. al XX-lea, au petrecut anii de calfă în Austria şi Franţa, dar până la urmă au trecut oceanul, stabilindu-se la Cleveland (Ohio) în Statele Unite ale Americii. Aici s-au angajat în producţia şi comercializarea automobilelor la cunoscuta companie Oldsmobile, dar curând şi-au deschis atelierul lor propriu”, explică Viorel Ştef, muzeograf în cadrul Muzeului Municipal Mediaş.

În anul 1919 Wilhelm, devenit William după sosirea în Statele Unite, a inventat primul ştergător de parbriz automat pentru automobile. ”După brevetare, firma lor „The Folberth Auto Specialty Co.” a produs ştergătoare de parbriz pe scară largă până în anul 1925, când au vândut licenţa firmei “Trico”, spune Viorel Ştef.

Citeste mai mult și vezi foto pe Adevărul Sibiu

Articolul precedentMiting de protest al Bisericii Evanghelice | VEZI amănunte
Articolul următorMinor de 15 ani dispărut fără urmă | VEZI amănunte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.