Acasă Revista Presei

Spulberarea unui mit | Parcarea pe trotuar este ilegală

773

Masinile parcate pe trotuare sunt o priveliste prea des intalnit in orasele din Romania, iar „tupeul” soferilor, dar si inactiunea politistilor au la baza o convingere falsa, promovata chiar si de catre Politia Rutiera in raspunsurile oficiale catre cetateni.

Multi soferi cred ca e legal sa-si parcheze masina pe trotuar atata timp cat lasa loc liber cel putin un metru pentru pietoni. Cu toate acestea, legea interzice parcarea pe trotuar in lipsa unor marcaje si panouri care sa permita explicit acest lucru. Cu alte cuvinte, fara un panou care sa indice loc de parcare pe trotuar, oprirea sau stationarea este interzisa indiferent de cat spatiu se lasa liber pentru pietoni. Mai mult, justitia s-a si pronuntat deja definitiv si irevocabil asupra acestui aspect, inlaturand orice aparent conflict intre lege si regulile de aplicare.

  • La o analiza in detaliu a textelor de lege in cauza pare ca ar exista un conflict intre Legea privind circulatia pe drumurile publice si Hotararea de Guvern care aproba Regulamentul de Aplicare.
  • Totusi, Justitia a decis definitiv si irevocabil inca din 2012 ca nu exista conflict legislativ si ca regula generala din lege are prioritate fata de regula de aplicare: parcarea pe trotuar este considerata ilegala daca nu exista un panou si marcaj permisiv.
  • Judecator CSM: „Trotuarul este pentru pietoni. Pe trotuar poate opri sau stationa un autoturism numai daca sunt indicatoare sau marcaje in acest sens”.
  • Politia Rutiera, in raspunsurile oferite cetatenilor, interpreteaza eronat legea si incurajeaza practic parcarea pe trotuar: „Cat timp se lasa un metru liber, e legal”.

Situatia parcarilor pe trotuar este reglementata atat de Codul Rutier (OUG 195/2002 – cu valoare de lege), precum si de Hotararea de Guvern care aproba Regulamentul de Aplicare a Codului Rutier.

Cu toate acestea, intre cele doua acte pare la prima vedere ca sunt prevederi care se bat cap in cap: Codul Rutier care interzice parcarea pe trotuar, iar Regulamentul de Aplicare care o permite daca se lasa un spatiu liber de cel putin un metru pentru pietoni.

De altfel, exact pe acest aparent conflict intre cele doua acte normative se bazeaza si interpretarea Politiei Rutiere.

Citeste mai mult pe HotNews

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here