Acasă STIL DE VIATA

Cât de important este pieptănul pentru sănătătatea părului

270

Un păr frumos poate fi întreţinut cu uşurinţă acasă, fără drumuri costisitoare la coafor, după câteva “reţete” vechi, uşor de aplicat.

Recomandările pot fi găsite în volumul „ABC-ul gospodinei”, scris de Natalia Tăutu Stănescu şi Georgeta Stoian şi apărut la Editura Tehnică din Bucureşti.

Cum ne pieptănăm corect
Cea mai bună modalitate de îngrijire a părului este periatul zilnic, dimineaţa şi seara. Această operaţiune, în afară de faptul că îl curăţă de praf şi de alte impurităţi, repartizează grăsimea de la rădăcină pe toată lungimea firului de păr, îl face mai suplu, mai mătăsos şi ajută la circulaţia sângelui. Se recomandă să se folosească o perie din păr de animale, în faţa unei ferestre deschise, astfel: cu capul aplecat în faţă se începe periatul de la ceafă la creştet apoi din partea dreaptă spre stânga şi invers, de la stânga la dreapta. Se perie pe porţiuni, ridicând firele de păr, pentru a nu fi lipite de pielea capului. În ultima fază se perie de la frunte spre creştet.

Ce folosim la spălatul părului
Pentru spălat se recomandă apa de ploaie sau de zăpadă cel puţin pentru limpezit sau apa minerală. Primăvara se limpezeşte cu apă în care au fiert urzicile (întăreşte firul de păr). Părul uscat se spală mai rar decât cel gras. Acest păr se poate spăla şi cu un gălbenuş de ou preparat în felul următor: la un pahar de apă călduţă se adaugă un gălbenuş de ou şi se bate foarte bine. Pentru a se separa de toate pieliţele se strecoară. Cu acest preparat se frecţionează bine pielea capului şi se lasă câteva minute. Se spală apoi cu apă călduţă şi se limpezeşte cu mai multe ape. Pentru părul gras se prepară următoarea loţiune: un pumn de mărar cu 5-6 foi de salată se fierb timp de 15 minute într-un pahar cu apă. După spălatul părului se aplică decoctul obţinut şi după 10 minute se limpezeşte bine.
promo farmecCum ne întărim firul de păr
Pentru întărirea rădăcinii părului se foloseşte un decoct din rădăcină de brusture, singur sau în amestec cu rădăcini de urzică. Se frecţionează bine pielea capului cu această loţiune la care se adaugă o lingură de oţet.

Firul de păr se fortifică, de asemenea, dacă se tratează cu decoct de rozmarin sau pelin. Pentru a opri căderea părului este recomandat să se frecţioneze bine capul timp de 10-15 minute cu un amestec din untdelemn şi zeamă de lămâie.

Părul blond, dacă s-a decolorat de la soare şi şi-a pierdut din luciu, se spală cu apă în care au fiert coji de ceapă uscată. Acelaşi rezultat se obţine dacă se spală cu muşeţel. Părul castaniu, culori mai închise, se spală cu decoct de coji de nuci verzi.

Sursa articol: Adevărul de Sibiu

Articolul precedentMini-muzeu în Biserica Sfânta Margareta | Povestea lui Roland
Articolul următorMarea asfaltare = marea peteceală cu mătura şi teul | VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.