Acasă Interviul ALTFEL

Interviu ALTFEL CU Willhelm Cristian Schuster

350
1. Ce vă determină să urcați pe cele mai înalte vârfuri ale lumii?
Am o experinta scurta dar bogata in lumea montana. Mai exact a inceput in anul 2006 cand am iesit din Romania. Temator si fara experinta ascensiunile pe muntii din Austria, Elvetia, Franta au avut darul sa ma pregateasca pentru adevaratele expeditii care au urmat, asta in contextul unor imprejurari cu adevarat norocoase pentru mine si ma refer la prima iesire pe un munte adevarat , adica Elbrus 5642 m din Rusia( Kabardino- Balkaria) cel mai inalt varf montan din Europa.
In vara anului 2009 am avut privilegiu sa il cunosc pe Teodor Tulpan, Fane pentru prieteni, sibianul care a urcat primul pe Everest in 2003 si in acel an el a organizat o expeditie pe Elbrus la care am participat si eu, in total am fost 15 membri.  Asa am luat cunostinta despre ,,Circuitul Seven Summits,, – escaladare celui mai inalt varf montan de pe fiecare continent. Pregatirea fizica aveam berechet , insa lipsea experinta in ascensiunile la mare altitudine, dozarea efortului, pasii pentru o aclimatizare buna etc. , a  urmat apoi ascensiunea din Tanzania, Kilimanjaro 5895 m, 02.09.2009. In urma acestor reusite am zis ,, de ce nu? hai sa incerc si ceva mai inalt adica ACONCAGUA 6962 m,  Atentie!!! – este  varful montan cel mai inalt din afara Asiei, din emisfera sudica si din cele doua Americi. Si am reusit.
2. Cum arată vacanța ideală?
Atunci cand imi programez o iesire/expeditie pe munte doresc foarte mult sa cunosc obiceiuri, traditii , oamenii din zona/ tara respectiva si nu in ultimul rand ador sa maninc specialitati locale. De aceea aloc cateva zile, maxim o saptamana pentru acest obicei devenit traditie pentru mine si colegii mei. Un fapt interesant este ca aceste calatorii au fost si ramin o sursa de educatie pentru mine; si da, sunt pasionat de fotografie si film, este o placere sa revad locurile minunate pe unde am umblat.
3. Dacă ați putea schimba trei lucruri în lume, care ar fi acelea?
As dori sa schimb doar ceva si anume mentalitatea unor oamenii sa-ti spun si de ce. Sunt anumite persoane care viziteaza orase renumite, locuri minunate etc. si se comporta extraordinar, civilizat intr-un cuvant sunt oameni deosebiti , dar cand se intorc acasa parca nu mai au nici cei ,, 7 ani,, si pe mine asta ma doare cel mai mult.
4. Care este cea mai mare neîmplinire a dumneavoastră?
Acum vreo 15 ani nu aveam un raspuns pentru intrebarea asta, insa am invatat ca pentru a fi desavarsit ca om este nevoie sa ma dezvolt in trei directii/domenii: 1. Spiritual 2. Profesional 3. Familial. In primele doua pot spune ca am reusit , mai ramine unul.
5. Ce preferați, muntele sau marea? 
Categoric muntele, insa imi place apa la nebunie si inotul.
6. Cum v-ați simțit pe Aconcagua?
In fiecare expeditie/iesire pe munte exista un punct critic sau  moment delicat si aici intevine experinta in astfel de situatii. De modul cum gestionezi si depasesti aceste situatii neplacute depinde reusita unei expeditii , adica ajungerea pe varf si sa te intorci cu bine acasa.
Interviu realizat de Sergiu Lazăr.
Articolul precedentAutostrada Sibiu-Orăștie trebuie închisă | CINE PLĂTEȘTE MIZERIA
Articolul următorSMURD Copşa Mică a aniversat 10 ani | Raed Arafat printre invitaţi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.