Acasă Nova TV

Descinderi la Mediaş | Gruparea Velţenilor în atenţia Procurorilor DIICOT

891

diicot descinderi sibiu30 persoane au fost duse la audieri la sediul DIICOT Sibiu.

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sibiu  împreună cu  ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sibiu şi  Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi Târgu Mureş au efectuat, la  data de  07 mai 2015, un număr de 14 percheziţii domiciliare pe raza  judeţelor  Sibiu (n.r. Mediaş) şi Mureş.

Acţiunea a vizat  destructurarea unui grup infracţional organizat, cunoscut în comunitate ca ,,gruparea  Velţenilor”, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi proxenetism.

În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că  începând cu anul 2011, membrii grupării, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, au recrutat de pe raza judeţelor Sibiu, Alba şi Mureş, persoane de sex feminin vulnerabile, ce proveneau din familii  cu o situaţie materială precară si un grad scăzut de educatie, pe care le-au exploatat,  prin obligarea la practicarea prostituţiei, pe teritoriul mai multor state europene, încasând sumele de bani obţinute din aceste activităţi.

S-a reţinut că persoanele vătămate erau racolate, de regulă, sub pretextul că odată ajunse în străinătate vor presta activităţi de îngrijire a persoanelor vârstnice sau că vor desfăşura activităţi de prostituţie, iar banii vor fi împărţiţi între membrii grupării şi persoanele care practică prostituţia. Ulterior ajungerii la destinaţie, acestea erau obligate să practice prostituţia, fiind în permanenţă supravegheate de către membrii grupului şi fiindu-le impuse condiţii stricte, foloasele materiale obţinute de pe urma practicării prostituţiei fiind însuşite de către membrii grupării. Asupra victimelor recrutate era exercitată o puternică presiune psihică iar pentru a menţine controlul asupra acestora membrii grupului recurgeau la ameninţări şi violenţe fizice (mutilarea prin secţionarea degetelor sau incizii cu obiecte tăioase în zona feţei).

De asemenea, ca mod de operare,  mai trebuie precizat faptul că membrii grupării au organizat si sprijinit şi alte persoane în activitatea de exploatare a   mai multor victime pretinzând  procent din câştigurile realizate de către aceştia. La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Sibiu  au fost aduse, în vederea audierii,  un numar de 30 de persoane.  Suportul de specialitate a fost asigurat de către  Direcţia de Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul  Serviciilor de Acţiuni Speciale Sibiu, Alba, Vâlcea, Braşov şi a Inspectoratului de Jandarmi Sibiu.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție” se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.