Acasă Nova TV

Primării din judeţ, care dau faliment și primari care nu mai știu ce să facă cu banii

146

TOADER ROMAN La Loamneș sau Blăjel, de exemplu, primarii se declară disperați și la marginea falimentului din cauza modificărilor de alocații bugetare din acest an, dramatic scăzute.

Din acest an, cotele defalcate din impozitul pe venit și TVA pentru echilibrarea bugetelor locale nu se mai împart prin Consiliul Județean, care avea modul său de împărțire. Din acest an, banii se împart direct de către Fisc, pe baza unei formule care să asigure bugete de minim 1,5 milioane de lei pentru comune, de minim șase milioane pentru orașe, 20 – pentru municipii și 80 de milioane de lei, pentru consiliile județene.

Primul efect: sumele alocate pentru județul Sibiu au scăzut cu mai bine de 30%. A doua urmare: primării cu investiții multe s-au trezit că nu mai au ce să investească și rămân cu șantierul în drum.

La Blăjel, primarul Roman Toader spune – la fel – că primăria pe care o conduce nu mai poate funcționa. ”Anul trecut am primit peste 600.000 de lei. Acum, am primit 220.000. Am printre cele mai multe proiecte pe terminate, proiecte pe fonduri europene la care trebuie să punem și cofinanțare. De această cofinanțare eu m-am îngrijit, am tot strâns bani de doi-trei ani, ca să nu trebuiască să mă împrumut. Dar, acum, sunt pus în situația de a nu mă putea descurca. În plus, cei de la Romgaz – care au multe clădiri pe teritoriul comunei – și-au reevaluat acestea clădiri, iar impozitul plătit la bugetul local a scăzut cu 450.000 de lei. Sunt în imposibilitatea să mai pot funcționa ca Primărie”, spune Toader.

Citeste mai mult pe Turnul Sfatului AICI

Banner EximTur