Acasă Nova TV

Adriean Videanu este audiat la DIICOT în dosarul Romgaz-Interagro, în care s-a extins urmărirea penală pe numele său

20

videanu_21655200Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a venit luni la DIICOT, el declarand ca a fost citat pentru a i se aduce la cunostinta extinderea urmaririi penale in cazul sau, in dosarul Romgaz – Interagro.

Potrivit Agerpres, procurorii ii vor aduce la cunostinta lui Videanu infractiunile de care este acuzat, respectiv constituire a unui grup infractional organizat (in modalitatea normativa a aderarii si sprijinirii), abuz in serviciu si complicitate la delapidare, dupa ce presedintele Romaniei a dat aviz favorabil inceperii urmaririi penale.
Din referatul intocmit de catre procurorii DIICOT rezulta ca, in perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian si, in perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern 6 Ordine, respectiv trei Memorandumuri in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre suspectul Ioan Niculae si au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC Interagro SA, acordand discounturi comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre aceasta companie, peste plafoanele practicate de Romgaz SA, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care Interagro SA inregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

DIICOT mai sustine ca demersurile ministrilor Varujan Vosganian si Adriean Videanu s-au realizat in conditiile in care Interagro SA inregistra o datorie reprezentand aproximativ 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale Romgaz SA, aceasta fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii mai arata ca prin activitatea ministrilor Vosganian si Videanu, respectiv prin vanzarea preferentiala catre Interagro a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale.

Mai mult, Romgaz si Ministerul Economiei, fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea Romgaz in favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost infiintata, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei.

In referat se mai retine ca Romgaz a livrat in aceasta maniera catre Interagro gaze naturale din productia proprie in valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de catre Romgaz aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate catre Interagro este de aproximativ 43 milioane lei (15 milioane dolari), iar TVA este de aproximativ 54 milioane lei (19 milioane dolari).

Valoarea reducerilor comerciale de intreruptibilitate acordate catre Interagro pentru achizitiile de gaze naturale din productia interna a Romgaz reprezinta un procent de circa 51% din totalul de 500 milioane lei, aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori intreruptibili in perioada februarie 2008 – decembrie 2010, sustin procurorii.

sursa hotnews

Banner EximTur

1 COMENTARIU

  1. Bine,si arestarea si apoi puscaria vreo 25-30 de ani sunt binevenite,dar cum ramane cu confiscarea averilor dobandite numai fraudulos?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here