Acasă Nova TV

Transgaz şi distribuitorii de gaze naturale vor transmite autorităţilor liste cu consumatorii protejaţi

52
-Transportatorul Transgaz Mediaş (TGN) si distribuitorii de gaze naturale vor transmite Departamentului pentru Energie, până la 15 noiembrie, o listă cu consumatorii de gaze protejaţi, a căror aprovizionare cu gaze nu poate fi sistată în nicio situaţie, potrivit unui proiect de act normativ.
Scopul proiectului este garantarea securităţii aprovizionării cu gaze prin asigurarea funcţionării corecte şi continue a pieţei interne a gazelor naturale şi prin stabilirea unor măsuri excepţionale care urmează să fie puse în aplicare în cazul în care piaţa nu mai este în măsură să furnizeze cantităţile necesare de gaze, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern elaborat de Departamentul pentru Energie.
În categoria consumatorilor protejaţi intră clienţii casnici, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice de drept public sau privat care îşi desfăşoară activitatea în domeniul sănătăţii, educaţiei, asistenţei sociale, hotelier şi alte facilităţi de cazare.
CET-urile, pe lista neîntreruptibilor
Din aceeaşi categorie fac parte şi producătorii de energie termică destinată consumului clienţilor casnici şi instituţiilor publice, clienţii industriali, dar doar pentru acea cantitate de gaze necesară menţinerii integrităţii fizice a instalaţiilor exploatate şi/sau a securităţii mediului, şi clienţii industriali noi, pentru acea cantitate de gaze naturale necesară menţinerii integrităţii fizice a instalaţiilor exploatate şi/sau a securităţii mediului.
IMM-urile, protejate
De asemenea, sunt consideraţi consumatori protejaţi şi IMM-urile şi serviciile sociale esenţiale, cu condiţia să fie racordate la o reţea de distribuţie sau de transport de gaze naturale şi ca toţi aceşti consumatori suplimentari să nu reprezinte mai mult de 20 % din consumul total de gaze, precum şi instalaţiile de termoficare, în măsura în care furnizează energie IMM-urilor şi serviciilor sociale esenţiale.
Pe lângă consumatorii de gaze protejaţi, este definită şi categoria clienţilor întreruptibili de siguranţă care, prin reducerea consumului de gaze până la oprire contribuie la menţinerea securităţii în aprovizionarea cu gaze naturale în situaţie de urgenţă.
Când trebuie protejaţi consumatorii
Situaţiile în care consumatorii trebuie protejaţi sunt când se înregistrează temperaturi extreme pentru o perioadă de vârf de şapte zile, constatate statistic o dată la 20 de ani, în orice perioadă de cel puţin 30 de zile în care cererea de gaze este „excepţional de mare“, respectiv când pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile infrastructura principală de gaze este efectată în condiţii normale de iarnă.
Gazprom face probleme, dar iarna nu va fi dificilă
România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern. Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpără gaze la preţ reglementat.
Din septembrie şi până acum Gazprom a anunţat de mai multe ori că va reduce livrările de gaze pentru România.
Importurile erau mici, însă, de circa 200.000 de metri cubi, în condiţiile în care producţia internă a României se ridică zilnic la 16 milioane de metri cubi. Pentru această iarnă România are înmagazinate 2,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu un miliard de metri cubi peste nivelul solicitat de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).
Răzvan Nicolescu afirma recent că în perioada de iarnă consumatorii locali de gaze nu ar avea nicio problemă chiar dacă Gazprom ar opri în totalitate livrările de gaze şi iarna ar fi extrem de dificilă.
România poate trece mai multe centrale de termoficare pe păcură, în vreme ce nivelul apei din lacurile de acumulare este ridicat.
Gazprom a redus livrările şi către alte state, respectiv Polonia, Austria sau Slovacia, care alimentau Ucraina prin flux reversibil.Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.