Acasă Nova TV

Echipa lui Iohannis |Lista finală a noilor consilieri prezidențiali.

143

KLAUS IOHANNISPrima întâlnire dintre consilierii lui Klaus Iohannis și echipa lui Traian Băsescu a avut loc în cursul zilei de miercuri.

Echipa de consilieri prezidențiali a lui Klaus Iohannis a avut, ieri, o primă întâlnire „de acomodare”, cu staff-ul de la Cotroceni al președintelui în exercițiu Traian Băsescu. Din delegația echipei lui Klaus Iohannis au făcut parte Dan Mihalache, care a confirmat, pentru Evenimentul Zilei, că va fi șeful cancelariei prezidențiale, George Scutaru, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu și Iulia Huiu.

 

Consilierul economic

Cosmin Marinescu, care urmează să-l consilieze pe Iohannis pe chestiunile economice, se află în scandal de plagiat. El este acuzat de RePEc, un site pe care și-a publicat articolele, atât de autoplagiat, cât și de plagierea unor pasaje dintr-o lucrare a economistului austriac Jorg Hulsmann. Marinescu a respins acuzațiile: „Publicarea aceluiași text în paginile mai multor reviste nu aduce atingere drepturilor de copyright (…) A publica același text (original) în două reviste distincte nu înseamnă, sub nicio formă, nesocotirea proprietății intelectuale a altcuiva.”. În 2013, Cosmin Marinescu era consilier al ministrului de Finanțe Daniel Chițoiu, iar presa a arătat că primea 4.000 de euro/ lună în calitate de membru în adunarea generală a acționarilor la CEC. În 2009, Marinescu a scris un articol în revista „Capital” în care se pronunța pentru legalizarea drogurilor.

Consilier pe securitate

George Scutaru, aflat la al treilea mandat de deputat, este lider de grup al PNL și vicepreședinte al Comisiei pentru apărare din Camera Deputaților. Scutaru a fost jurnalist în perioada 1992-1998, fiind corespondent Pro TV și Mediafax la Moscova, în perioada 1995-1998. După acești ani petrecuți în presă, au urmat trei ani (1998-2001) de consultanță politică, în calitate de consilier de imagine al președintelui Alianței pentru România (ApR), Teodor Meleșcanu. Scutaru are și calitatea de membru al delegației Parlamentului României la Adunarea parlamentara NATO din 2009, activând în cadrul acestui for în Comisia de economie și securitate. Este fondator al grupului Pro-America din Parlament. La Cotroceni, el ar urma să îl consilieze pe Iohannis pe chestiuni de securitate națională.

Consilier pe analiză politică

Iulia Huiu, absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și membră PNL din 1998, va fi consilier pe analiză politică. Ea a mai fost consiliera premierului Călin Popescu-Tăriceanu și a fostului ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu. Huiu a scris relativ constant pe blogul ei, publicând comentarii în care apăra linia politică a PNL. „Am citit comentariile de nivel suburban ale lui Traian Ungureanu și Mircea Cărtărescu (…) Nu vă mai pretindeți intelectuali, pentru că intelectualii autentici nu fac asta”, afirma ea în ianuarie 2011. În vara lui 2012, Iulia Huiu scria despre fostul premier PSD Adrian Năstase: „Este un om puternic, unul care nu a vrut să accepte umilința și încălcarea demnității. Și este un om pe care-l respect”. Sociologul Barbu Mateescu afirma despre ea că este „o persoană cu un raționament politic de calitate și cu o inteligență vie”.

Consilier pentru relația cu societatea civilă

Istoricul Andrei Muraru a fost, în 2012, în centrul unui scandal la Institul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICMER), unde a fost numit de premierul Ponta în funcția de președinte. La scurt timp după numirea lui Muraru, angajații IICMER s-au revoltat și i-au cerut demisia. De altfel, situația de la acest institut l-a adus pe președintele IICMER în atenția Departamentului de Stat al SUA, care, în raportul privind drepturile omului în România, în anul 2012, afirma că Andrei Muraru striga și îi amenința pe subordonații săi. Viitorul consilier prezidențial a terminat, la Iași, Facultatea de Istorie și, imediat după absolvire, a ajuns consilier pentru relații externe la Camera de Comerț a Municipiului București. În calitate de membru al CA al TVR, unde a fost numit în 2014, el a protestat față de modul în care S.R.TV. a reflectat campania electorală. „Televiziunea publică a fost singura care nu a prezentat manifestațiile publice din 14 noiembrie și a deturnat în scopuri electorale emisunea «Viața satului »“, a arătat Muraru, într-un protest semnat împreună cu alți doi membri ai CA al TVR. La Cotroceni, el ar urma să gestioneze relația cu autoritățile publice și societatea civilă.

Mihalache, omul care va reconstrui Administrația Prezidențială

Absolvent al Facultății de Drept a Universității București și doctor în științe politice, Dan Mihalache (foto) va fi șeful cancelariei lui Klaus Iohannis. Mihalache și-a început activitatea publică din postura de ziarist, după care a intrat în politică.

Consilier al premierului Adrian Năstase timp de trei ani, Mihalache a câștigat un mandat de parlamentar la alegerile din 2004, pentru a deveni, în 2006, observator în Parlamentul European și, din 2007, membru al PE. Ulterior, în 2009, a trecut la PNL, fiind consilier al președintelui și prezidențiabilului PNL, Crin Antonescu. Din 2011 a devenit secretar general adjunct al PNL și șef al Departamentului de analiză politică și comunicare.

Ca și președintele ales, Dan Mihalache a avut propriile probleme cu ANI, care l-au costat funcția de secretar general adjunct al Guvernului României. După un proces de doi ani, el a câștigat procesul cu Agenția, în care era acuzat de incompatibilitate.

Mihalache a fost declarat incompatibil de ANI în noiembrie 2012, acesta amenințând că îl va da în judecată pe șeful ANI, Horia Georgescu, pe care l-a numit „jigodie frustrată”.

Ulterior, Mihalache a fost demis de către premierul Victor Ponta din funcția de la SGG, motivul fiind declarațiile făcute în acea perioadă de acesta la adresa SUA: „Pe mine personal mă lasă rece această declarație. Și parteneriatul strategic româno- american. Dacă parteneriatul românoamerican stă în domnul Horia Georgescu, mai bine fără”.

În campania lui Klaus Iohannis, el s-a ocupat de strategie, cu precădere de sondajele de opinie, cercetarea de piață și mesajele politice. Întrebat care vor fi atribuțiile sale la Cotroceni, Dan Mihalache a răspuns: „Construcția și reconstrucția administrației prezidențiale, în funcție de proiectele președintelui ales”.

Sursa: Evenimentul Zilei

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here