Acasă Nova TV

SONDAJ INSCOP: Majoritatea românilor spun că este mai bine ca președintele și premierul să fie din aceeași tabără

40

P1Majoritatea românilor sunt de părere că este mai bine ca președintele și premierul să facă parte din aceeași tabără politică, relevă un sondaj INSCOP remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, 61,3% dintre români cred că este mai bine ca președintele și premierul să facă parte din aceeași tabără politică pentru a se evita certurile, iar 38,7% consideră că este mai bine ca cei doi să facă parte din tabere diferite pentru a se controla unul pe altul, chiar cu riscul certurilor și instabilității.

P2Raportat la cei care declară că merg sigur la vot în primul tur, sondajul INSCOP arată că 64,5% dintre respondenți cred că este mai bine ca președintele și premierul să facă parte din aceeași tabără politică pentru a se evita certurile, în timp ce 35,5% optează pentru cea de-a doua variantă.

Cercetarea sociologică indică și faptul că majoritatea românilor preferă un președinte mai tânăr.

Astfel, 67,9% dintre români doresc un președinte mai tânăr, în timp ce 32,1% unul mai în vârstă. Raportat la cei care declară că vor vota sigur în primul tur, 71,5% aleg prima variantă, în timp ce pentru un președinte cu o vârstă mai înaintată optează 28,5% dintre respondenți.

De asemenea, conform INSCOP, 50,3% dintre români ar merge mai degrabă pe mâna unui premier tehnocrat, în timp ce 49,7% cred că este mai bine ca primul ministru să fie membru al unui partid politic.

P3Raportat la cei care spun că merg sigur la vot în primul tur, cifrele arată că 48,8% dintre respondenți consideră că ar fi mai bine ca primul ministru să fie un tehnocrat, în timp ce 51,2% preferă un premier membru de partid.

„Toate aceste variabile, chiar dacă nu fac direct și nominal trimitere la o candidatură sau la alta, ne ajută să înțelegem o serie de reglaje fine din interiorul mecanismului de vot, acele mici tendințe din comportamentul alegătorului care pot mobiliza sau demobiliza anumite segmente de electorat și care trec dincolo de culoarea politică, programe, imagini, chiar de persoane concrete. Până la urmă, în astfel de opinii putem să vedem care decalaje se pot recupera și care nu, dar și cum să desenăm tușele fine ale mesajelor și personajelor politice”, afirmă Darie Cristea, coordonator de proiecte INSCOP.

„Barometrul INSCOP-ADEVĂRUL despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul în perioada 2-8 octombrie. Volumul eșantionului a fost de 1.095 de persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților. Chestionarele au fost aplicate în 40 de județe și Municipiul București, într-un total de 74 de localități.

AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.