Acasă Nova TV

FOTO Olandeza care face agricultură bio într-un sat uitat de lume din judeţul Sibiu

347
Agnes JansenAgnes Jansen (57 de ani) a ajuns prima dată în ţara noastră într-o excursie. S-a îndrăgostit de meleagurile româneşti şi a cumpărat o casă în judeţul Sibiu, pe care a transformat-o într-o fermă bio.
Satul Sărata, din judeţul Sibiu, e tăiat pe mijloc de-un râu, aşa că pentru a ajunge la casele de pe partea dreaptă treci curajos cu maşina peste un pod simplu, de lemn. După pod, răsare o casă frumoasă, albastră, cu vaze pline cu floarea-soarelui la intrare. În pragul ei, aşteaptă Agnes Jansen (57 de ani), o olandeză care te întâmpină vorbind corect limba română.

În 2004, olandeza a ajuns la Palatul Brukenthal din Avrig şi s-a îndrăgostit atât de tare de zonă încât şi-a convins soţul şi copiii să vină în România un an, să facă voluntariat la palat. A fost suficient pentru ca România să o cucerească definitiv.
Agnes are teren luat în arendă unde cultivă dovleac Hokkaido, excelent pentru supe-creme. Totul fără un strop de pesticide, cu atestare bio.
Agnes Jansen 1Pentru mine, grădina e mai importată decât casa. Am clienţi care vin special pentru dovleacul Hokkaido. Am început cu zmeura şi coacăzele, pentru că sunt plante cărora le place în condiţiile de aici, din apropiere de munte. Lucrez bio, fără chimicale. Am o atestare bio care e greu de obţinut, costă mult. Folosesc compost şi gunoi de grajd de înaltă calitate. Şi la gunoi trebuie să ai atestare că vine din animale netratate“, explică Agnes.
Profitul este că mă bucur să trăiesc într-o zonă minunată. Avem produse sănătoase, mâncăm zmeură nelimitat şi e un produs scump în piaţă. Fac agricultură de la vârsta de cinci ani, am ştiut că asta vreau. Bunicul a fost fermier în Olanda, acum 50 de ani. Pe atunci, în Olanda era cum este acum în România şi asta îmi place. Pe atunci voiam să mă duc la o şcoală profesională pentru agricultură, dar am avut notă foarte bună şi m-au trimis profesorii mai departe, la facultate. Totuşi, m-am întors tot la pământ“, adaugă Agnes. (Adevărul Sibiu)

Articol complet şi FOTO AICI

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here