Acasă Nova TV

Fondul Proprietatea, Petrom, Romgaz – Triunghiul Bermudelor pe bursă

162

b4a2523491Fondul Proprietatea (FP), Petrom (SNP) si Romgaz (SNG) fac spectacol pe Bursa de Valori Bucuresti, dupa aparitia mai multor stiri si zvonuri care au facut ca evolutia celor trei companii in unele cazuri sa sfideze logica.

Intre timp, americanii de la fondul speculativ Elliott Associates, au mai facut cateva sute de mii de euro dupa ce coincidenta a facut ca acestia sa cumpere FP exact inaintea aparitiei unor informatii care au propulsat pretul actiunilor.

Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie  a anuntat marti ca Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea si, implicit, scumpirea pretului gazelor naturale destinate populatiei si va prelungi cu cel putin doi ani si jumatate dereglementarea pietei gazelor pentru companii.

Informatia, cu un evident impact negativ asupra producatorilor de gaze naturale, cu greu s-a cunoscut in evolutia de pe () a Romgaz si Petrom – cei mai mari jucatori din sector. Astfel, Romgaz a revenit la tranzactionare miercuri cu o crestere de 0,7%, dupa ce in primele doua zile ale saptamanii compania a fost suspendata pentru a se permite desfasurarea Adunarii Generale a Actionarilor.

De cealalta parte, Petrom a scazut marti cu 2,1%, evolutie cauzata de afirmatiile facute de Nicolescu dar si de unele zvonuri aparute in piata potrivit carora Fondul Proprietatea  s-ar pregati sa isi vand pachetul de actiuni pe care il controleaza in cadrul companiei petroliere (19%). Pesimismul in cazul Petrom nu a tinut insa foarte mult, actiunile ajungand in timpul sedintei de miercuri la o crestere de 1%, pentru ca in final sa inchida cu un minus de 0,9%.

“Pentru Romgaz stirea este negativa, dar nu este prima data cand se discuta acest lucru, asa ca o amanare a liberalizarii pretului la gaze pentru populatie era oarecum inclusa in pretul actiunilor. In cazul Petrom nu exista alte stiri pozitive care sa explice o evolutie pozitiva venita in ciuda anuntului facut de Ravan Nicolescu, asa ca probabil este doar o revenire de moment”, este de parere Adriana Marin, sefa diviziei Clienti Institutionali, in cadrul societatii de intermediere Broker Cluj.

Petrom a scazut luna aceasta cu 6,2% pe Bursa, in vreme ce Romgaz a urcat cu 0,2%.

Fondul Proprietatea, brusc cea mai dorita actiune pe bursa. Brokerii o vad peste pragul istoric de 1 leu

Intre timp, Fondul Proprietatea urca neintrerupt pe Bursa, miercuri aflandu-se la a patra sedinta consecutiva de cresteri, timp in care a castigat 7,3%. Brokerii spun ca un cumul de factori a dus la evolutia spectaculoasa a FP, printre care un posibil start al unui nou program de rascumparari, posibila listare secundara pe Bursa din Londra si o posibila vanzare de actiuni Petrom.

Wall-street

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here