Acasă Nova TV

Liberalizarea completă a pieţei gazelor,de la 1 iulie

14

gazFlashGuvernul are pe masă propunerea ANRE (reglementatorul pieţei de energie) ca piaţa gazelor să fie liberalizată complet de la 1 iulie pentru agenţii economici, potrivit unor surse apropiate situaţiei.  Sursele noastre afirmă: „ANRE a finalizat analiza care indică faptul că nu mai are sens respectarea paşilor de creştere a preţului gazelor din calendar pentru zona consumatorlor industriali. Cotaţiile internaţionale pentru Europa au scăzut mult în ultima perioadă faţă de estimările din 2012, anul în care a fost aprobat calendarul liberalizării. Acum tariful gazelor interne a ajuns la un nivel foarte apropiat de media europeană. În analiză este stipulat ca stoparea liberalizării să se facă odată cu obligativitatea ca producătorii de gaze să tranzacţioneze transparent un sfert din cantitatea disponibilă pentru piaţa liberă”.
Dacă Executivul va aproba stoparea liberalizării, preţul gazelor la care va fi „îngheţată operaţiunea” este de 89 de lei/MWh (circa 280 de dolari/1000 mc).
Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a declarat, recent: „Pe piaţa europeană, cotaţiile au scăzut în ultimul an şi acum avem un preţ în hub-urile europene de 360-370 de dolari pe mia de metri cubi. La 1 iulie, calendarul prevede ca preţul producţiei noastre interne să ajungă la 345 de dolari pe mia de metri cubi pentru consumatorii industriali care încă mai beneficiază de preţ reglementat. Dacă am respecta calendarul, atunci gazul intern ar ajunge mai scump decât cotaţiile europene. Aşa că agenţii economici din piaţa reglementată vor intra în piaţa liberă de la 1 iulie”.
Domnia sa a precizat, la vremea respectivă, că acest calendar al liberalizării pieţei gazelor a fost aprobat şi fondat în baza unui studiu mai vechi, care acum este depăşit şi care previziona că cererea de gaze va creşte şi că ţara noastră ar avea nevoie să majoreze importurile la 35% din consum, dar şi că media europeană a preţului gazelor la care ar trebui să ne aliniem ar fi de circa 500 de dolari pe mia de metri cubi.
Potrivit ANRE, 75% din actualul consum de gaze este reprezentat de industrie, 16% – de micii agenţi economici şi restul – de populaţie.  Sursa:bursa.ro

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here