Acasă Nova TV

Brâncuși, cioplitorul de suflete

449

brancusiPrivirea lui Brâncuşi te răscoleşte. M-am uitat la el un ceas întreg şi nu m-am putut desprinde. Bărbatul care se ascundea sub barba netunsă și halatul prăfuit a furat chipul si fiorul a sute, poate chiar mii de femei, transformandu-le în statui, așezate cu delicatețe în atelierul sufletului său. De la ”Domnisoara Pogany”, la Marie Bonaparte sau Cella Delavrancea, toate femeile care i-au trecut pragul, atrase ca fluturii de lampă, au trecut în mod fatal și prin patul lui primitiv din locuința-șantier. Nu s-a fălit niciodată cu „cuceririle” lui, tot ceea ce ştim s-a aflat de la „victime” sau de la martori indirecţi.

maria_tanase_82085900Printre cele mai mistuitoare pasiuni ale lui Brâncuși a fost Maria Tănase. Iubirea lor a fost una presărată de gelozii, certuri, scene de furie, urmate de altele de iubire. Ea avea 25 de ani, el 62. El era excesiv de posesiv, ea liberă si nestăpânita, prototipul lui din tinerețe, în varianta feminină. “Un artist nu trebuie să se însoare, fiindcă poate fi masacrat de femeia lui, care se lăbărțează, încearcă să-l subjuge și să-l transforme în eroul papucului. Bărbatul pleacă în bătălii, moare ca ostaș, se ia de piept cu viața. Femeia lui trebuie să aștepte, ca Penelopa, întoarcerea lui Ulysse”, spunea Brâncuși unor cunoscuți, în anul în care Maria l-a părăsit. “Nu-i o cântăreață, bă, ci o bocitoare! Locul ei predestinat se află la înmormântări, iar nu la ospețe. Să încerce să cânte la Opera cea Mare din Paris sau la Opera din București”, se confesa el. Poate că celebrul sculptor nu putea fi bărbatul unei sigure femei, asta i-ar fi îngrădit imaginația și nu ne-am fi putut bucura de valoroasele sale opere.  Ea, însă, marea și neșlefuita lui pasăre măiastră, “bocitoare” și “plângătoare profesionistă” a continuat să-l iubească. Pentru tot restul vieții.

Astăzi, la 138 de la nasterea marelui boem care a reinventat sculptura, nouă nu ne râmăne decât să îi întelegem și să îi apreciem operele… și poate să tresărim aflând povestea din spatele fiecărei muze care l-a inspirat pe artist.

Denisa Popșor

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here