Acasă Revista Presei

DECIZIE | Proces verbal cu motive legale pentru suspendarea permisului auto

975
proces verbal agent politie

Agenţii de circulaţie vor fi obligaţi de acum încolo să noteze într-un proces verbal durata măsurilor luate faţă de şoferul pedepsit cât şi temeiul legal în baza căruia i-a fost aplicată contravenţia.

Judecători ai Curţii Supreme au analizat, luni, un recurs în interesul legii făcut de Curtea de Apel Ploieşti.  Acesta se referă la valabilitatea unui proces verbal de contravenţie, prin care şoferii primesc şi sancţiunea complementară a suspendării temporare a dreptului de conducere.

Concret, instanţei i s-a cerut să stabilească dacă este suficient ca în procesul-verbal de contravenţie să fie trecută doar măsura reţinerii permisului de conducere sau trebuie să fie înscrise, în mod expres, şi măsura suspendării dreptului de a conduce, a duratei acestei măsuri şi temeiul legal.

Instanţa a stabilit că agentul de poliţie trebuie să treacă în documentul de contravenţie şi celelalte menţiuni. În caz contrar, sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a circula este nulă.

Curtea Supremă a ajuns să judece această problemă după ce a fost sesizată că în practica judecătorească au fost date mai multe soluţii diferite. Decizia actuală a instanţei va fi obligatorie pentru toate instanţele din România, imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Poliţiştii sunt însă de altă părere. Formularul procesului-verbal de contravenţie, aşa cum este descris în actul normativ, nu prevede nicio rubrică specială în care să se menţioneze sancţiunea complementară.

Citeste mai mult pe Adevărul

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here