Acasă Revista Presei

90 de ani de la punerea în funcțiune a primei stații de comprimare a gazelor naturale din Europa

525

Pe 22 ianuarie se împlinesc 90 de ani de la punerea în funcțiune a primei stații de comprimare a gazelor naturale din Europa, scrie Dumitru Chisăliță pe blogul său.

Deschiderea primului câmp de gaze pe actualul teritoriu al României în anul 1909, prin Sonda 2 Sărmășel, a determinat construirea primei conducte de transport gaze, Sărmăşel – Turda în anul 1914, a primei rețele urbane de distribuție a gazelor naturale în Turda în anul 1918 și lansarea activității gaziere în România. Consumul de gaze care era asigurat prin conducta Sărmășel – Turda a crescut rapid prin racordarea de noi consumatori din Turda, dar  și racordarea de noi localități. Astfel, de la un consum de cca. 50 mil mc/an în anul 1918 s-a ajuns în anul 1923 la un consum de 120-130 mil mc/an. Această situație a determinat exploatarea unei cantităţi importante de gaz din câmpul Sărmăşel, în consecinţă capacitatea acestui câmp de a face față consumului  s-a diminuat.

Consumul de gaz urma să crească în perspectiva anilor 1926 – 1927 și urmare a scăderii presiunii la sondele în exploatare, capacitatea de transport nu mai corespundea cererilor de consum din timpul iernii. Soluția găsită a fost instalarea unei staţii de compresoare în punctul inițial al conductei, adică la Sărmășel sau construirea unei noi conducte cu diametrul mai mare. Soluţia a doua cu toate că a avut mulţi aderenţi s-a considerat că prezintă o rentabilitate inferioară construcției unei stații de comprimare.

Premieră europeană

În urmă cu 90 de ani, fără să existe drumuri, mașini și calculatoare, s-a putut construi în numai 2 ani, în premieră europeană o stație de comprimare de gaze.

Proiectul staţiei de comprimare a fost elaborat de către Serviciul de Proiectare din cadrul Sonametan, în cursul anului 1926 şi la finele aceluiaşi an s-au făcut şi comenzile pentru agregatele de comprimare. Au fost procurate 3 unități de comprimare a gazelor, care puteau funcţiona cu simplă sau dublă acţiune, făcând astfel posibilă „urmărirea din aproape în aproape a tuturor variaţiunilor de consumaţie în limita capacităţii pentru care au fost construite”.­

ARTICOL COMPLET AICI

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here