Acasă Revista Presei

Mai merită la privat? Salariile nete în pericol să scadă cu peste 16%

475
Salariile nete în pericol

Salariile nete ale celor peste 3,2 milioane de români care lucrează la firme particulare ar putea scădea peste două luni cu mai mult de 16 procente, odată cu transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Singura speranţă pentru ca salariile nete să nu scadă, stă la patroni. Ar trebuie să majoreze lefurile. Sindicaliştii spun că Executivul nu vrea să oblige angajatorii să crească salariile pe hârtie, cum promitea, scrie Digi 24.

Bogdan Hossu, lider al Confederaţiei Cartel Alfa: „Angajatorii nu şi-au luat angajamentul ferm că vor creşte, guvernul se bazează pe promisiunea şi bunele lor intenţii”.

De exemplu, la un salariu brut de 3.000 de lei, un angajat primeşte 2.104 lei net. În condiţiile în care firma la care lucrează nu va creşte salariul brut de anul viitor, după transferul contribuţiilor sociale, angajatul va încasa la final de lună cu 330 de lei mai puţin. Mai mult, costul total al companiei pentru plata salariatului scade cu 615 lei, până la 3.068 de lei, în această primă variantă de calcul.

Specialiştii în politici fiscale cred că patronii vor menţine salariile doar în domeniile în care există criză de muncitori.

Citește mai mult pe Digi 24

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here