Acasă Revista Presei

INS | Ardealul tot mai atrăgător pentru tinerii activi, București pierde teren

605

Este semnalul de alarmă pe care sociologii îl trag, analizând evoluția cifrelor de la INS din ultimii ani.

Specialiştii spun că anual în Cluj se stabilesc 10.000 de oameni şi pleacă doar 1.900. În Bucureşti din cele aproape 35.000 de persoane care vin anual, aproape jumătate pleacă apoi spre alte localităţi.

Clujul e gestionat mult mai bine decât Capitală. E un oraş mult mai tânăr. Şi pe lângă faptul că e mult mai tânăr, e cel mai cosmopolit oraş din România”, spune un masterand în filosofie medievală intervievat de Digi 24.

Aşa că doar 1.900 de persoane pleacă în fiecare an din Cluj. Alta e situaţia însă în Capitală. Aici între 25.000 – 35.000 de oameni se stabilesc în fiecare an, dar aproape jumătate se mută apoi în alte localităţi.

Barbu Mateescu, sociolog: „M-aș gândi în special la scăderea calității vieții. Înseamnă garnituri de metrou pline ochi, înseamnă un trafic prost, o senzație generală de degradare în ceea ce privește salubritatea și serviciile publice.

28% din cei care au domiciliul în Cluj-Napoca au între 20 și 34 de ani, arată datele INS. Dacă îi adăugăm și pe cei care locuiesc în oral, dar au adresa din cartea de identitate în altă parte, ajungem la 37% din populația totală a urbei. La București valorile corespondente sunt de 19% și respectiv 23%.

Specialiștii atrag atenția că cifrele scot în evidenţă că oraşul Cluj este unul dintre puținele localităţi mari care au un spor natural pozitiv. În timp ce Bucureștiul îmbătrânește, Clujul nu doar că reușește să își convingă tinerii să rămână în oraș după ce termină o facultate, ci și să-și întemeieze o familie.

Foto: cluj.info / Citește mai mult pe Digi 24

Banner EximTur